Форум Поща Карта на сайта Търсене Връзки Контакти
Начало Научна дейност Проекти Лаборатория „Георги Кръстев”    English
Факултет по математика и информатика - Лаборатория „Георги Кръстев”

Лаборатория „Георги Кръстев”

Идеята за дефинирането на явлението „препятствана осмоза” принадлежи на изключително талантливия физик и математик Георги Кръстев.
Като резултат от съвместната им работа с доц. Кирил Коликов, за изследване на това явление е разработено „Устройство за мембранно разделяне и селективно пречистване на промишлени флуиди и биообекти“ и е подадена заявка за патент № 110-149, 29.05.2008 / Коликов К. Х.
Възниква идеята да се разработи комплексен метод за изследване на препятствани осмотични процеси при електромагнитни въздействия с приложение за пречистване на разтвори от нежелани (вредни) замърсявания и изследване на осмотично-електромагнитни въздействия върху клетъчни култури.
За съвместна работа са привлечени: екип от ПУ ”Паисий Хилендарски”, екип от Институт по Молекулярна Биология (ИМБ) на БАН и екип от ХФ на СУ „Св. Климент Охридски”.
През 2009 г. тази група учени, под ръководството на доц. Коликов, печели проект ДТК 02/35 на тема: „Разработване на устройство и метод за изследване на осмотични процеси при електромагнитни въздействия с приложение за деструкция на туморни клетъчни линии“, към ФНИ на МОМН на стойност 500 000 лв., и започва работа по неговото реализиране.
Работата по проекта се извършва основно в две направления: електромагнитни взаимодействия и механика на флуидите с приложението им в различни области на науката и практиката. (http://www.creativeway.eu/)

През 2012 г. ръководството на ПУ „Паисий Хилендарски” предоставя помещение за Лаборатория по Проекта, която е наречена на името на твореца Георги Кръстев.

Актуално
Още новини
Архив на новините
© 2009 ФМИ