Форум Поща Карта на сайта Търсене Връзки Контакти
Начало Новини    English
Избираеми дисциплини 2019/20, Eсенен триместър, редовно об.

ИЗБИРАЕМИ ДИСЦИПЛИНИ 

ЕСЕНЕН ТРИМЕСТЪР 2019/2020

(бакалавърски специалности – редовно обучение)

 

  • По учебен план през Есенния триместър имат задължително избираема дисциплина студентите от: 
    • ІІ, ІІІ, ІV курс Бизнес информационни технологии;
    • ІІ, ІІІ, IV курс Информатика;
    • II, ІІІ, IV курс Софтуерни технологии и дизайн;
    • II, III, IV курс Софтуерно инженерство;
    • ІІ, ІІІ, ІV курс Бизнес математика;
    • ІІІ, IV курс Математика;
    • III, IV курс Приложна математика;
    • II, ІІІ курс Математика, информатика и информационни технологии;
    • ІІ, III курс Информационни технологии, математика и образователен мениджмънт.

  • Броят на студентите за всяка дисциплина е ограничен.

  • Съгласно Наредбата за държавните изисквания за придобиване на професионална квалификация "учител", приета с ПМС 289 от 07.11.2016 г., всички студенти от педагогическите специалности изучават 4 задължително-избираеми дисциплини.За есенния триместър на 2019-2020 г. всички студенти от 3 курс на специалностите МИИТ и ИТМОМ записват задължително избираема дисциплина номер 33 Проектно-базирано обучение по математика, информатика и информационни технологии. 

  • Записването ще става по следния начин: 
    • I етап: записване при преподавателите, които са посочили съответно ден и час за записване от 03.06.2019 г. до 07.06.2019 г. (критериите за подбор на студенти е право на преподавателя);
    • II етап: за незаетите места записването продължава за всички студенти от 10.06.2019 г. в каб. 344.

  • Незаписалите избираема дисциплина студенти не получават заверка за настоящия Есенен триместър. 

  • За избираема дисциплина се признава и дисциплина, невключена в учебния план на съответната специалност, по която е положен вече изпит в друга специалност на нашия или други факултети.

  • Студентите могат да запишат и втора избираема дисциплина, което може да стане само в началото на следващия триместър с разрешението на Декана, ако за втората дисциплина има свободни места и не е в полуденя на вече записаната дисциплина.

  • Студенти, нямащи задължение за записване на избираема дисциплина за следващия триместър, но желаещи да запишат такава, подават в началото на следващия триместър молба до декана, която се удовлетворява при наличие на свободни места.

АНОТАЦИИ НА ИЗБИРАЕМИТЕ ДИСЦИПЛИНИ

1. Нестандартни задачи по алгебра, проф. д.м.н. Нако Начев (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 03.06.2019 г. от 15:00 ч. до 16:00 ч. в каб. 127
Курсът предлага методи за решаване на специални задачи по алгебра с повишена трудност. Такива задачи се решават в профилираните паралелки по математика в средното училище. Много често при решаване на алгебрични задачи се стига до уравнение от четвърта степен. Тъй като в училище не се изучават общи формули за решаване на уравнение от четвърта степен то могат да се търсят критерии за решаване на такива уравнения с квадратни радикали. Интересен е и проблемът за намиране на броя на корените на алгебричните уравнения в даден интервал. За постигане на тази цел има всевъзможни методи чрез които се решава проблема. Всички тези въпроси ще бъдат включени в настоящия курс.

2. Математика, космология и философия на математиката, проф. д.м.н. Тодор Желязков (30 места, за всички) 
 Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 12:30 ч. до 13:30 ч. в каб. 442
За съществуването на вселената има два основни физични модела, които си противоречат взаимно: модел с начало на вселената и цикличен модел без нейно начало. Като се използва аксиоматичния метод, доказваме директно следния резултат в космологията: вселената има вълнови характер на съществуване без начало във времето. Следователно са съществували и ще съществуват безбройно много светове, съответно в миналото и в бъдещето.
В раздела философия на математиката отначало разглеждаме следните геометрии, всяка от които противоречи на другата:
1) обикновената геометрия на Евклид, която се изучава в средното училище;
2) хиперболичната геометрия на Лобачевски-Бойаи (съответно руски и унгарски математици), според която през точка, вън от дадена права, минават безбройно много прави, успоредни на дадената;
3) удвоената елиптична геометрия (тримерната сферична геометрия) на германския математик Риман, в която няма успоредни прави: в нея всеки две прави се пресичат в две точки и
4) елиптичната геометрия на германския математик Феликс Клайн, в която няма успоредни прави: в нея всеки две прави се пресичат в една точка.
Ще отбележим, че кардиналното число (т.е. мощността) на множеството на реалните числа се нарича континуум. Крупният американският математик Пол Коен дава следното неочаквано двустранно решение на проблема на континуума, който е стоял пред математиците в продължение на един век: континуумът е първото и не е първото неизброимо кардинално число. От забележителната теорема за непълнотата на математиката на австрийския математик Курт Гьодел, най-великият логик на XX в. и от резултата на Коен следва, за разлика от интуитивния човешки разум, съществуването на безкраен брой различни математики, които си противоречат взаимно. В избираемата дисциплина коментираме начин за получаването им.
Решават се задачи за олимпиади за системи линейни уравнения с параметри, за неравенства и за класически неравенства. Третират се за биномната и полиномна формула, уравнения от висши степени от специални класове, трансформацията на Чирнхаус, корените на единицата, циклотомични полиноми и циклотомични уравнения.
Голяма част от задачите могат да се решават в профилираните паралелки по математика в средното училище и за подготовка на олимпиади.
Не е необходима предварителна подготовка на студентите, освен знанията по математика от гимназиалния материал.

3. Анализ на международните икономически отношения, проф. д.м.н. Манчо Манев, гл. ас. д-р Асен Христов (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 12:30 ч. до 13:30 ч. в каб. 245
Икономиката на всяка страна е включена в световното стопанство. Международните икономически отношения включват международна търговия, международен обмен на капитали и необходимата за това национална валута. Целта на курса е запознаването на студентите с основните аналитични модели на международните икономически отношения. Разглеждат се както микроикономически така и макроикономически модели – модел на Адам Смит, модел на Рикардо, модел на Хершкер-Олин, модел на Флуд-Гарбер, модел на Дорнбуш, модел на Суан, модел на Беласа-Самуелсън, модели на стабилен валутен курс, модели на платежния баланс. Акцентира се на приложението на разнообразен, но несложен математически апарат от линейна алгебра, аналитична геометрия и математически анализ. Студентите се запознават и с приложението на икономическите модели за решаването на проблемни казуси с конкретни данни, взети от икономическите данни за България и други държави от ЕС.

4. Нестандартни математически задачи, проф. д-р Пенка Рангелова, доц. д-р Марта Теофилова (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 06.06.2019 г. от 10:30 ч. до 11:30 ч. в каб. 127
Целта на учебната дисциплина е да запознае студентите с различни методи за решаване на нестандартни задачи по математика и да формира у тях умения за да се справят с такива задачи. Застъпени са следните методи: сравняване на лица на равнинни фигури, принцип на Ди¬рихле, принцип на крайния елемент, метод на включване и изключване, решаване на уравнения и системи уравнения с отделяне на точни квадрати, решаване на диофантови уравнения и теория на игрите.

5. Математически основи на компютърната графика, доц. д-р Добринка Грибачева, гл. ас. д-р Ива Докузова (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 03.06.2019 г. от 15:00 ч. до 16:00 ч. в каб. 245
Тази учебна дисциплина съдържа два основни раздела – „Геометрични преобразувания в равнината” и „Геометрични преобразувания в пространството”, с изучаването на които се правят първи стъпки в компютърната геометрия и графика. Основната ѝ задача е да даде в достъпна форма математическия апарат за създаване на изображения на геометричните обекти на екрана на компютъра и за тяхното движение. С получените умения студентите ще могат да съставят геометричен модел на обекта, да задават преобразувания на обекта (ротация, транслация, промяна на мащаба и др.) и да въвеждат нагледно (аксонометрично, перспективно) изображение.

6. Итерационни методи, проф. д.м.н. Петко Пройнов (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 11:30 ч. до 12:30 ч. в каб. 243
Една от най-древните и същевременно една от най-актуалните съвременни математически задачи е задачата за числено решаване на уравнения. Курсът е посветен на итерационни методи за числено решаване на нелинейни уравнения. Той е подходящ както за студенти, които харесват теретичната математика така и за студенти, които предпочитат приложната математика. Курсът дава основа за разработване на курсови и дипломни работи (теоретични разработки, провеждане на компютърни експерименти, програмно осигуряване на итерационни методи).

7. Въведение в математика на парите, доц. д-р Боян Златанов (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. в каб. 445
Теорема за простата лихва, просто лихва, когато лихвеният период се измерва в дни. Сложна лихва, Вътрешна норма на възвращаемост. Инфлация, индекс на потребителските цени, данъци. Обикновена доходност, бъдеща доходност, безсрочна доходност. Заеми и риск. Амортизаци, амортизационни таблици, периодични плащания. Кредитни карти, площания с кредитни карти, номериране на кредитните карти. Полици, изискуеми облигации, същровищни бонове, облигационнен портфейл. Акциии и фондови пазари, купуване и продаване на акци. Деривативни инструменти, модел на стоковия пазар.

8. Въведение във функционалния анализ, проф. д.м.н. Степан Костадинов, проф. д-р Андрей Захариев, доц. д-р Атанаска Георгиева (30 места, за спец. БМ, ПМ, М, ИТМОМ, МИИТ) 
Записване I етап: на 05.06.2019 г. от 12:00 ч. до 13:00 ч. в каб. 439
Предлаганият курс представлява достъпно въведение в абстрактните методи на функционалния анализ, които са най-съществени за практическите приложения. Изложени са основите на теорията на банаховите и метрични пространства, както и интеграла на Лебег. На базата на примери е изградена теорията на линейните и нелинейните оператори във функционални пространства. Курсът е подходящ за студенти и докторанти от всички специалности на ФМИ.

9. Въведение в теория на множествата и общата топология, доц. д-р Георги Костадинов (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 05.06.2019 г. от 12:00 ч. до 13:00 ч. в каб. 439
Теорията на множествата се използва в различни области: математика, физика, информатика и други. Алгебрата на множествата притежава свойства, които наподобяват свойствата на действия с числа. Задълбоченото изследване на понятието „близост“ води до възникването на науката ТОПОЛОГИЯ (1902 г.). Топологичните пространства и някои техни класове са основен апарат в много съвременни математически теории: диференциални уравнения, теория на мерките, теория на вероятностите.
В настоящия курс системно се изграждат основните понятия: отворени множества, затворени множества, затворена обвивка, непрекъснати изображения, компактност, както примери и някои техни приложения.

10. Въведение в теоретичната информатика, доц. д-р Христо Кискинов (30 места, за спец. БИТ и СТД) 
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 12:00 ч. до 13:00 ч. в каб. 439
Успоредно с бурното развитие и приложение на компютрите, все по-значима става и нау-ката, стояща зад тези успехи – теоретичната инмформатика. Целта на курса е да се направи въведение в теоретичната информатика. Разгледани са необходими математически основни понятия, теорията на булевите функции, формалните езици и пораждащите ги граматики, както и теорията на абстрактните автомати.

11. Бизнес статистика с SPSS, проф. д.м.н. Снежана Гочева, гл. ас. д-р Атанас Иванов (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 05.06.2019 г. от 10:45 ч. до 11:45 ч. в каб. 538
Със стремителното напредване на информационните технологии и повсеместното използване на компютри, фактор от основна важност е натрупването на големи количества от разнородна информация. В сферата на бизнеса и икономиката ежедневно се събират данни за продажби, складови наличности, за инвестиции, финансови данни и др., основно от числов тип. Възниква нужда от тяхната статистическа обработка с цел систематизиране, извличане на основни тенденции, предвиждания и др. Целта на предлаганата избираема дисциплина е бързо и лесно навлизане на студентите в статистиката с помощта на IBM SPSS - един от най-разпространените статистически пакети за обработка на емпирични данни, с широко приложение както в по-големи организации, занимаващи се със социологически, икономически и маркетингови изследвания, така и в малки и средни фирми, университети и др. области. Курсът включва следните основни теми: Начална обработка на данни, Модифициране на данни, Графично представяне, Разпределения, тестове и проверка на хипотези, Корелационен, дисперсионен, регресионен анализ и др., Анализ на временни редове. Обучението се провежда изцяло с компютър и се решават практически задачи с ориентация към бизнеса. За самостоятелна работа се задават домашни и курсови работи. Успешно завършилите обучението по тази учебна дисциплина ще са добили практически знания и умения да подбират подходящ метод, да обработват реални данни с помощта на SPSS и да интерпретират получените резултати. Курсът е предназначен за всички) курсове. Не се изискват предварителни познания по статистика.

12. Основи на моделирането, проф. д.м.н. Снежана Христова (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 06.06.2019 г. от 14:00 ч. до 15:00 ч. в каб. 342
Едно от най-използваните съвременни средства за изучаване и управление на реални процеси в съвременния свят са т.н. моделиране и симулация. Но какво представлява моделът, каква е философията на моделирането и кои са основните етапи при осъществяването му, каква е връзката между моделиране и симулация- това са част от въпросите, разглеждани в този курс.  Ще бъдат представени  основните видове модели, основните принципи и етапи при създаването на модел (от идеализацията през реализацията до имплементирането).  Ще бъдат представени редица елементарни модели от различни области на науката (физика, химия, биология), на медицината, бизнеса, както и вседневния ни живот.  Основната част от разглежданите модели ще бъдат компютърно реализирани и изследвани чрез използване на подходящ софтуер.  Всеки студент ще бъде включен в група, която в зависимост от интересите на участниците, ще разработва подходящ модел, с цел да се придобият умения и способности за реално приложение и компютърно имплементиране на модели.

13. Приложна криптография в Интернет с PHP, доц. д-р Елена Сомова, докт. Тони Каравасилев (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 12:30 ч. до 13:30 ч. в 541 к.з.
Курсът разглежда вградените криптографски класове в езикът PHP и вградените криптографски функционалности на бази данни MySQL. Разглеждат се в детайли подходите за двустранна валидация чрез JavaScript/jQuery и подсигуряването на уеб сървърите на мрежово и операционно ниво. Студентите получават теоретични знания по приложна криптография и се научават да ги използват практически чрез криптографски библиотеки за PHP. Курсът разглежда детайлно защитата на файлове, бази данни и уеб сайтове. Записалите го студенти ще получат практически знания как да проектират и осигурят защитата на своите уеб софтуерни продукти. Специално внимание е отделено на връзката клиент-сървър, SSL сертификатите и архитектурата на криптографската система използвана в софтуерната рамка CodeIgniter. В края на курса студентите ще реализират собствени обектно-ориентирани криптографски библиотеки за употреба в уеб приложения, с придобитите познания по PHP и ще ги използват в проектите си. ПРЕДВАРИТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ: Към студентите има изисквания за предварителни основни знания по обектно-ориентираното програмиране (ООП), XHTML/HTML, CSS, JаvaScript и PHP. Ентусиазмът и познанията по бази данни (MySQL) и софтуерни шаблони за дизайн са препоръчителни. Студентите, завършили спец. курса „Магията на простите числа“ и имащи ин-терес в използването на материала, са с предимство при записването за дисциплината.

14. Технологии за управление на софтуерно тестване, доц. д-р Светослав Енков, докт. Денислав Лефтеров (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 06.06.2019 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. в 232 с.з.
Избираемата дисциплина ще запознае студентите с основните концепции при осигуряването качеството на софтуера (Software Quality Assurance / QA). Ще се демонстрира търсенето на дефекти чрез въвеждане на подходящи входни данни и как да се тества потребителското изживяване.
Ще се упражнят различните подходи за тестване и ще се усвои как да се преценява в кои случаи е подходящо да се използва всеки един от тях. Също така ще се разгледа тестването на характеристики на софтуера свързани с неговото представяне - натоварване, сигурност, съвместимост и други.
Освен ръчното тестване и описване на дефектите, накрая ще се засегне и тест автоматизацията. Ще се представи един от най-използваните в QA бранша инструменти за автоматизирано тестване - Selenium Web Driver.
Дисциплината е предназначена за хора с малък или никакъв опит в програмирането, особено подходящ за ръчни (manual) тестери, които са решили да разширят познанията си в областта на софтуерното осигуряване.

15. Моделиране и създаване на шаблони за справки с JasperSoft, проф. д.м.н. Георги Тотков, док-т Милен Близнаков (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 05.06.2019 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. в 232 с.з.
Курсът представя знания в областта на аналитичния софтуер и генериране на шаблони за справки с помощта на JasperSoft. Студентите ще придобият умения за създаване на доклади и справки-репорти чрез компоненти като таблици, карти, диаграми и други специализирани визуални елементи, които са достъпни в използвания софтуер. Изгледът на справките може да бъде експортирани в различни видове формати като HTML, PDF, DOC, EXCEL и други. С помощта на заявки могат да бъдат достъпвани различни източници на данни за репортите като релационни бази данни, NoSQL, CSV, JSON, XML. По време на курса ще се представи приложение, демонстриращо уеб-услугите (REST) на JasperSoft за достъп и генерирането на вече създадени шаблони. Необходими са базови познания по SQL.

16. Информационна сигурност, доц. д-р Николай Касъклиев (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 05.06.2019 г. от 14:00 ч. до 15:00 ч. в каб. 437
Основната цел на курса е запознаване на студентите със задачите, понятията, методите и средствата на информационната сигурност. Разглеждат се  съвременни методи за осигуряване на високо ниво на сигурност на информацията в една организация. Основни теми в курса са: основи на информационна а сигурност, законодателна база, технологии и стандарти в областта, както и технически средства, и др. Прави се сравнителен анализ на различни софтуерни средства за осигуряване на сигурна и надеждна информация. Специално внимание се отделя на организационния и процедурен аспект и различните подходи за оценка на риска.

17. Основи на невронните мрежи, доц. д-р Емил Хаджиколев, доц. д-р Станка Хаджиколева, докт. Костадин Йотов (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 04.06.2019 г. от 14:00 ч. до 15:00 ч. в каб. 438
В учебната дисциплина се разглеждат основите на изкуствените невронни мрежи. Целта е студентите да придобият знания и умения за практическото моделиране и използване на невронните мрежи при изграждане на софтуерни системи с изкуствен интелект. В курса се дават начални математически познания, свързани с теорията на изкуствените неврони мрежи. Разглеждат се архитектурата на различни типове невронни мрежи, алгоритми за обучение и самообучение на невронни мрежи. Специално внимание се отделя на проектирането на невронни мрежи за решаване на различни задачи. При практическото обучение студентите се научават да моделират и използват невронни мрежи в софтуерната среда MatLab.

18. Технологии за виртуализация, проф. д.м.н. Георги Тотков, док-т Слави Глухов (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 06.06.2019  г. от 11:30 ч. до 12:30 ч. в 533 к.з.
Целта на курса е да запознае студентите с водещите софтуери за виртуализация и тяхното приложение при решаване на конкретни инфраструктурни проблеми. Ще бъдат разгледани и сравнени възможностите на водещите софтуерни решения както и лимитациите при тях. Студентите ще бъдат запознати с няколко хипервайзора, както и методи за реализиране на хардуерна независимост и капсулация на виртуалните машини. Ще бъдат разгледани различни варианти за споделяне и оптимизиране използването на физическите ресурси.

19. Инвестиране и лични финанси, доц. д-р Елена Сомова, хон. ас. Светлозар Гледачев (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 04.06.2019 г. от 15:30 ч. до 16:30 ч. в каб. 344
Има две групи хора: такива, които работят за пари, работна заплата;и такива, за които работят парите. Дори и най-добрия мениджър, утре може да остане на улицата. Особено в настоящата криза повечето световни компании смениха ръководството си. Ставаш безработен. От богат и с положение – беден и забравен. Кой иска да е от тях? Какво може да се направи, как да посрещнем финансовите предизвикателства, как да управляваме личните си финанси, колкото и малки да са – това е целта на курса. Основният доход на над 40% от насе­лението на САЩ е от акции и облигации, а не от заплата. Българинът може да управлява само­лет или кораб, но не и личните си финанси. За принципите и възможностите да останеш фи­нан­сово стабилен или да растеш независимо от етапите на кризата е посветен настоящият курс.

20. Мобилни приложения - Android за начинаещи, проф. д-р Станимир Стоянов, хон. ас. Йордан Тодоров (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 06.06.2019 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. в каб. 430
Курсът цели да запознае студента с основите за програмиране на приложения за мобилни устройства работещи на операционна система Андроид. Студентите ще се запознаят с различните среди за програмиране както и техните предимства и недостатъци. Ще бъде разгледано андроид SDK-то и възможностите които позволява. Ще бъде разгледано от какво точно се състои един проект за андроид приложение. След запознаване с основите ще се проследи процесът на разработване на реално приложение.

21. Проектиране и управление на локални компютърни мрежи, доц. д-р Генчо Стоицов (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 09:30 ч. до 10:30 ч. в каб. 430
Целта на курса е студентите да придобият практически умения за физическо изграждане на локална компютърна мрежа от тип IEEE 802.3 и IEEE 802.11, определяне на нейните TCP/IP конфигурационни параметри и администриране, съобразено с използваните иновативни методи и технологии в училищното обучение. Акцентира се върху RouterOS операционната система, използвана в MikroTik рутиращите устройства. За проектиране на по-сложни мрежови топологии се предлагат методически разработки на задачи, включващи реализирането на виртуални топологии. Част от използвания инструментариум е симулационната среда GNS3, осигуряваща възможност за проектиране, конфигуриране и тестване на виртуални топологии. Очакваните резултати са свързани с придобиването на трайни знания и умения за изграждане и управление на малки локални мрежи.

22. Апроксимационни и моделни аспекти от областта на „Debugging and test theory“, проф. д-р Николай Кюркчиев, проф. д-р Антон Илиев, доц. д-р Николай Павлов (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 11:30 ч. до 12:30 ч. в каб. 440
Целта на курса е запознаване с някои основни факти от областта на теорията на дебъгване и тестване. Особено внимание е отделено на характерни апроксимационни и моделни аспекти – класически и нови в тази вечно актуална тематика. Детайлно се изучават модели от тип Gompertz, Gompertz–Makeham, “deterministic reliability growth curves”, Yamada, Kumaraswamy–Dagum log–logistic, Transmuted Kumaraswamy Quasi Lindley, Yamada–Rayleigh, Yamada–Weibull и други функции и приложението, което те намират в тази сериозна област. Илюстрира се предимството и възможността за използване на величината на най-добро Хаусдорфово приближение за оценка на явлението – “saturation”, в контекста на съществуващите до този момент компоненти – “доверителни интервали” и “доверителни граници”. Изучаването на поведението на разгледаните “Software reliability models” е съпроводено с подходящи реални данни, например: а) data from the Yamada and Tamura monograph for testing Apache HTTP Server Project which is developed and maintained an open-source Apache HTTP server for modern operating systems including UNIX and Windows; б) Online IBM entry software package. Проведени са количествени и качествени сравнения за изучаваните модели с използване на програмната среда MATHEMATICA.

23. Стратегии за навлизане/защитаване на пазари. Пазарно сегментиране. Бизнес развитие, доц. д-р Николай Павлов, хон. ас. Силвия Павлова (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 12:00 ч. до 13:00 ч. в 231 с.з.
Без значение дали сте предприемач и искате да наложите свое дигитално решение в дадена индустрия, или сте в екипа на ИТ компания, който комуникира директно с клиентите, едни от най-големите предизвикателства пред вас ще бъдат: Как да пробиете с продукта си на нов пазар? Кои са клиентите ви? Как да ги достигнете, привлечете и задържите? Как да се защитите от другите фирми, които вече са на този пазар? Тази дисциплина ще отговори точно на тези въпроси. Тази дисциплина е самостоятелна, но и допълваща избираемата дисциплина „Предприемачество в ИТ индустрията“, както и избираемата дисциплина „Преговори в ИТ индустрията“.

24. Паралелно програмиране със C# и Task Parallel Library, доц. д-р Николай Павлов (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 03.06.2019 г. от 15:00 ч. до 16:00 ч. в 246 к.з.
Последното десетилетие производителите на микропроцесори достигат границите на възможностите за увеличаване на скоростта чрез традиционните техники: тактовата честота и линейната обработка на инструкции. Вместо това усилията са насочени към създаване на многоядрени и хипернишкови архитектури. Увеличеният брой ядра не дава очакваното увеличение на скоростта за обработка: 2 x 3GHz < 6 GHz. Нужен е нов подход в програмирането, който да позволи ефективното оползотворяване на наличните процесорни ядра. Курсът ще представи основните проблеми и задачи пред създаването на производителен код за многопроцесорни и многоядрени системи чрез последните версии на езика C# и Task Parallel Library на Microsoft .NET Framework.

25. Разработка на игри в C++ с Unreal Engine 4, проф. д-р Антон Илиев, доц. д-р Анна Малинова, хон. ас. Колорадо Старк (Enigma Software) (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. в каб. 344
Курсът прави въведение в програмирането на 3D игри. Дисциплината включва основи на програмирането със С++, както и въведение в свързването на С++ код с компоненти на енджина като Level Design, aнимации, AI и т.н. В края на курса се създава малка завършена 3D игра. Дисциплината се провежда на английски език.

26. Бизнес право, проф. д-р Асен Рахнев, хон. ас. Илиан Иванов (директор на дирекция „Правно-нормативно обслужване” в общ. Пловдив) (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 06.06.2019 г. от 14:30 ч. до 15:30 ч. в каб. 344
„Бизнес право” е компилация от няколко правни отрасли, които се изучават самостоятелно в юридическите и други факултети. Тази дисциплина се преподава на малко места във висшите учебни заведения в България, докато в европейските и американски университети и колежи това е предметът, който извежда престижа на съответния факултет на по-предни позиции в съревнованието с останалите. Основната цел и предизвикателство на лекционния курс е студентите да се запознаят с обществените отношения, които създават облигационни или търговски връзки между лица, които осъществяват търговска дейност, да усвоят правилния подход към релацията между търговските субекти и държавната/местна администрация. Акцент се поставя на международната търговия и информационните технологии в условията на глобализиращия се свят. Разглеждат се правните аспекти на електронната търговия, авторските права върху софтуерните продукти и тяхната защита. В рамките на дисциплината се съдържа и сравнително изучаване на институти и форми, реципирани и обогатени от работещи модели от други страни, но предимно от правото на страните-членки на ЕС. Очакваните резултати от изучаването на дисциплината „Бизнес право” е студентите да усвоят достатъчно голям набор от знания и компетентности, така щото да имат възможност самостоятелно да създадат търговско дружество, което да излезе на арената на международната търговия, да усвоят познания за реализиране на електронна търговия, както и да формират представа за способите за защита на авторския си продукт, да придобият умения и навици за работа с документи и тяхното коректно идентифициране и използване.

27. Платформена виртуализация, проф. д-р Ангел Голев, хон. ас. Росен Христев (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 10:30 ч. до 11:30 ч. в 541 к.з.
Курсът ще има за цел да запознае студентите с основите на платформената виртуализация, която все по-често се среща в различни по големина компании. Те ще придобият знания и умения как да разширят възможностите на една ИТ инфраструктура чрез интегриране на локална или пълна виртуализация. Студентите ще се запознаят с различните видове платформена виртуализация. В курса те ще бъдат запознати с основните PaaS, използвани за локална или пълна виртуализация – ProxMox, Hyper-V и VMware ESXi. Също така ще научат възможностите за инсталиране и конфигуриране на тези платформи.

28. Програмиране с Delphi, доц. д-р Тодорка Терзиева, гл. ас. д-р Мариана Крушкова (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 04.06.2019 г. от 14:30 ч. до 15:30 ч. в каб. 544
Курсът има за цел да затвърди практическото използване на основни управляващи конструкции в програмирането използвайки удобната среда за програмиране Delphi. Ще се наблегне предимно на възможностите на езика за решаване на практически задачи, както и на реализирането на някои популярни алгоритми.

29. Приложения за бази данни с Entity Framework, проф. д-р Ангел Голев, хон. ас. Любен Киков (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 06.06.2019 г. от 10:30 ч. до 11:30 ч. в 231 с.з.
Целта на курса е да се развият практически умения за работа с Entity Framework (EF), която е стандарт за ORM  технология в C# и .NET. Изучават се практическото използване на  DB сървър – в случая SQL Server, платфор-ми и технологии за достъп до данни – ADO.NET, Entity Framework, както импортиране и експортиране на данни към различни формати – JSON и XML. Entity Framework предоставя мощно обектно-ориентирано API за заявки към базата посредством  CRUD операции. В курса ще бъдат разгледани подходите “database first” и “code first”, които позволяват “mapping” между релационна база с данни и обектно ориентиран модел. Ще бъде използвана AppHarbor .NET Platform as  a Service за хостване на реални проекти в мрежата, както и взаимодейс-твието  на AppHarbor и GitHub за version-control и deploy на приложения. ПРЕДВАРИТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ: Основни познания по HTML, CSS и Object-oriented programming.

30. Изграждане на динамични уеб приложения и SEO оптимизация, доц. д-р Тодорка Терзиева, хон. ас. Николай Чочев (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 11:30 ч. до 12:30 ч. в 146 к.з.
Целта на курса е студентите да придобият необходими знания и главно практически умения за изграждане на съвременни уеб сайтове чрез имплементиране на код от PSD картинка до работещо приложение със система за управление на уеб съдържанието и по-точно практикум за професията front-end developer. Също ще се наблегне на маркетинга и SEO частта за всеки един уеб проект и неговото развитие. В упражненията ще се работи по задачи, свързани с конкретен аспект от предварително специфициран практически проект, в който ще се прилагат теоретичните знания, придобити в лекциите. Дисциплината завършва с разработване на проект и представянето му под формата на уеб сайт.

31. Разработка и приложения на ефективни алгоритми, проф. д-р Ангел Голев, хон. ас. Георги Димитров (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 14:30 ч. до 15:30 ч. в каб. 344
В курса ще се използват често срещани проблеми задавани в интервюта и състезания за демонстрация на бързи и леки алгоритми и структури от данни. Ще говорим за ефективност на алгоритми и какво значи линейна и логаритмична скорост. Обучението ще е със силно практическа насоченост.
Необходимо е студентите, които се записват да имат базови познания по програмиране с C#, C++ или Java. Силен математически профил е плюс.

32. Обща теория на правото в информационното общество, доц. д-р Иван Шотлеков, хон. ас. д-р Владимир Вълев (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 13:00 ч. до 14:00 ч. в 233 с.з.
Човешките групи не биха могли да оцелеят без своеобразна йерархия, която да определя мястото на всеки един член от обществото и да изисква от него съобразяване с една или с друга вече установена норма. По тази причина писани и неписани правила винаги ще има.
В епохата на глобализация, на криптовалути и безнесактивности съществуващи преимуществено във виртуалното пространство продължават да съществуват правила и норми, чието познаване носи изключителни ползи на лицата запознати с принципа им на действие. Законите в социума съществуват и благодарение на човешката склонност да се следва чуждо поведение.
Целта на настоящия курс е да запознае студентите с основните институти на правото като общи правила за поведение, защото именно правото е основният регулатор на обществени отношения и връзки, от които е съставено всяко едно общество.

33. Проектно-базирано обучение по математика, информатика и информационни технологии, проф. д-р Коста Гъров, доц. д-р Ивайло Старибратов, докт. Деяна Пейкова (30 места, за 3 к. на спец. ИТМОМ и МИИТ)
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 15:30 ч. до 16:30 ч. в каб. 344
Избираемата дисциплина е изключително полезна за учителите по математика, инфор-матика и информационни технологии в средните училища. Подробно се разглеждат над 10 подхода за работа в учебните часове. Студентите се запознават с най-новите методи за раз-работване на проекти, както и работата в екип. Проектно-базираното обучение е съвременна методика, която придоби популярност в Западна Европа и САЩ поради високата успевае-мост на учениците и тяхната мотивираност от прилагането му. В курсът задълбочено се раз-глеждат и работата на преподавателите в професионални училищни общности. Дисципли-ната подготвя бъдещите преподаватели за използване на един иновативен и различен метод на преподаване, които е насочен към индивидуалните интереси на учениците.

34. Бизнес приложения за интернет с HTML, CSS и JavaScript, проф. д-р Минчо Сандалски (30 места, за всички) 
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. в каб. 542
Целта на избираемата дисциплина е студентите да получат базови знания за основните понятия, методи, технологии и програмни средства, които се използват в теорията и практиката за програмиране в Internet, насочени към информационната услуга World Wide Web. Особено внимание се обръща на възможностите на езиците HTML, CSS и JavaScript, които се използват за реализиране на Wеb-страници. Студентите ще бъдат запознати с базовите средства за представяне на мултимедийни елементи и хипервръзки в Web-страниците, както и с възможностите за диалог с посетителите на Web-сайтове.


ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ “ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ”
  ФАКУЛТЕТ ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА
ИЗБИРАЕМИ ДИСЦИПЛИНИ 
ЕСЕНЕН ТРИМЕСТЪР 2019/2020
(бакалавърски специалности – редовно обучение)
По учебен план през Есенния триместър имат задължително избираема дисциплина студентите от: 
o ІІ, ІІІ, ІV курс Бизнес информационни технологии
o ІІ, ІІІ, IV курс Информатика
o II, ІІІ, IV курс Софтуерни технологии и дизайн
o II, III, IV курс Софтуерно инженерство
o ІІ, ІІІ, ІV курс Бизнес математика
o ІІІ, IV курс Математика
o III, IV курс Приложна математика
o II, ІІІ курс Математика и информатика
o ІІ, III курс Информационни технологии, математика и образователен мениджмънт.
Броят на студентите за всяка дисциплина е ограничен.
Записването ще става по следния начин: 
o I етап: записване при преподавателите, които са посочили съответно ден и час за записване от 03.06.2019 г. до 07.06.2019 г. (критериите за подбор на студенти е право на преподавателя);
o II етап: за незаетите места записването продължава за всички студенти от 10.06.2019 г. в каб. 344.
Незаписалите избираема дисциплина студенти не получават заверка за настоящия Есенен триместър. 
За избираема дисциплина се признава и дисциплина, невключена в учебния план на съответната специалност, по която е положен вече изпит в друга специалност на нашия или други факултети.
Студентите могат да запишат и втора избираема дисциплина, което може да стане само в началото на следващия триместър с разрешението на Декана, ако за втората дисциплина има свободни места и не е в полуденя на вече записаната дисциплина.
Студенти, нямащи задължение за записване на избираема дисциплина за следващия триместър, но желаещи да запишат такава, подават в началото на следващия триместър молба до декана, която се удовлетворява при наличие на свободни места.
 
АНОТАЦИИ НА ИЗБИРАЕМИТЕ ДИСЦИПЛИНИ
1. Нестандартни задачи по алгебра, проф. д.м.н. Нако Начев (30 места, за всички)
Записване I етап: на 03.06.2019 г. от 15:00 ч. до 16:00 ч. в каб. 127
Курсът предлага методи за решаване на специални задачи по алгебра с повишена трудност. Такива задачи се решават в профилираните паралелки по математика в средното училище. Много често при решаване на алгебрични задачи се стига до уравнение от четвърта степен. Тъй като в училище не се изучават общи формули за решаване на уравнение от четвърта степен то могат да се търсят критерии за решаване на такива уравнения с квадратни радикали. Интересен е и проблемът за намиране на броя на корените на алгебричните уравнения в даден интервал. За постигане на тази цел има всевъзможни методи чрез които се решава проблема. Всички тези въпроси ще бъдат включени в настоящия курс.
2. Математика, космология и философия на математиката, проф. д.м.н. Тодор Желязков (30 места, за всички)
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 12:30 ч. до 13:30 ч. в каб. 442
За съществуването на вселената има два основни физични модела, които си противоречат 
взаимно: модел с начало на вселената и цикличен модел без нейно начало. Като се използва аксиоматичния метод, доказваме директно следния резултат в космологията: вселената има вълнови характер на съществуване без начало във времето. Следователно са съществували и ще съществуват безбройно много светове, съответно в миналото и в бъдещето.
В раздела философия на математиката отначало разглеждаме следните геометрии, всяка от които противоречи на другата:
1) обикновената геометрия на Евклид, която се изучава в средното училище;
2) хиперболичната геометрия на Лобачевски-Бойаи (съответно руски и унгарски математици), според която през точка, вън от дадена права, минават безбройно много прави, успоредни на дадената;
3) удвоената елиптична геометрия (тримерната сферична геометрия) на германския математик Риман, в която няма успоредни прави: в нея всеки две прави се пресичат в две точки и
4) елиптичната геометрия на германския математик Феликс Клайн, в която няма успоредни прави: в нея всеки две прави се пресичат в една точка.
Ще отбележим, че кардиналното число (т.е. мощността) на множеството на реалните числа се нарича континуум. Крупният американският математик Пол Коен дава следното неочаквано двустранно решение на проблема на континуума, който е стоял пред математиците в продължение на един век: континуумът е първото и не е първото неизброимо кардинално число. От забележителната теорема за непълнотата на математиката на австрийския математик Курт Гьодел, най-великият логик на XX в. и от резултата на Коен следва, за разлика от интуитивния човешки разум, съществуването на безкраен брой различни математики, които си противоречат взаимно. В избираемата дисциплина коментираме начин за получаването им.
Решават се задачи за олимпиади за системи линейни уравнения с параметри, за неравенства и за класически неравенства. Третират се за биномната и полиномна формула, уравнения от висши степени от специални класове, трансформацията на Чирнхаус, корените на единицата, циклотомични полиноми и циклотомични уравнения.
Голяма част от задачите могат да се решават в профилираните паралелки по математика в средното училище и за подготовка на олимпиади.
Не е необходима предварителна подготовка на студентите, освен знанията по математика от гимназиалния материал.
3. Анализ на международните икономически отношения, проф. д.м.н. Манчо Манев, гл. ас. д-р Асен Христов (30 места, за всички)
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 12:30 ч. до 13:30 ч. в каб. 245
Икономиката на всяка страна е включена в световното стопанство. Международните икономически отношения включват международна търговия, международен обмен на капитали и необходимата за това национална валута. Целта на курса е запознаването на студентите с основните аналитични модели на международните икономически отношения. Разглеждат се както микроикономически така и макроикономически модели – модел на Адам Смит, модел на Рикардо, модел на Хершкер-Олин, модел на Флуд-Гарбер, модел на Дорнбуш, модел на Суан, модел на Беласа-Самуелсън, модели на стабилен валутен курс, модели на платежния баланс. Акцентира се на приложението на разнообразен, но несложен математически апарат от линейна алгебра, аналитична геометрия и математически анализ. Студентите се запознават и с приложението на икономическите модели за решаването на проблемни казуси с конкретни данни, взети от икономическите данни за България и други държави от ЕС.
4. Нестандартни математически задачи, проф. д-р Пенка Рангелова, доц. д-р Марта Теофилова (30 места, за всички)
Записване I етап: на 06.06.2019 г. от 10:30 ч. до 11:30 ч. в каб. 127
Целта на учебната дисциплина е да запознае студентите с различни методи за решаване на нестандартни задачи по математика и да формира у тях умения за да се справят с такива задачи. Застъпени са следните методи: сравняване на лица на равнинни фигури, принцип на Ди¬рихле, принцип на крайния елемент, метод на включване и изключване, решаване на уравнения и системи уравнения с отделяне на точни квадрати, решаване на диофантови уравнения и теория на игрите.
5. Математически основи на компютърната графика, доц. д-р Добринка Грибачева, гл. ас. д-р Ива Докузова (30 места, за всички)
Записване I етап: на 03.06.2019 г. от 15:00 ч. до 16:00 ч. в каб. 245
За да се решат различни задачи в съвременната компютърна геометрия и графика се използват знания от аналитичната геометрия, диференциалната геометрия, линейната алгебра, проективната и дескриптивна геометрия, теорията на графите, числените методи, математическата логика и др. Учебната дисциплина „Математически основи на компютърната графика” не е компилация от тях. Тя се появява поради необходимостта от изготвяне на програмен софтуер за съвременните компютри. Въпреки разнообразието от задачи с математически и алгоритмичен характер в компютърната графика, всички те се свеждат до въпроса за аналитично описание и представяне на криви и начупени линии, лица и повърхнини в двумерно и тримерно пространство. Тази избираема дисциплина съдържа два основни раздела – „Геометрични преобразувания” и „Обработка на геометрични данни”, с изучаването на които се правят първи стъпки в компютърната геометрия и графика. Основната задача на учебната дисциплина е да даде в достъпна форма математическия апарат за създаване на изображения на геометрическите обекти на екрана и за тяхното движение. След като е усвоил материала, всеки студент трябва да може да съставя геометричен модел на обекта, да задава преобразувания на обекта (ротация, транслация, промяна на мащаба и др.), да въвежда нагледно (аксонометрическо, перспективно) изображение на екрана на компютъра, да описва обекти, съставени от геометрични елементи, да конструира линии и повърхнини.
6. Итерационни методи, проф. д.м.н. Петко Пройнов (30 места, за всички)
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 11:30 ч. до 12:30 ч. в каб. 243
Една от най-древните и същевременно една от най-актуалните съвременни математически задачи е задачата за числено решаване на уравнения. Курсът е посветен на итерационни методи за числено решаване на нелинейни уравнения. Той е подходящ както за студенти, които харесват теретичната математика така и за студенти, които предпочитат приложната математика. Курсът дава основа за разработване на курсови и дипломни работи (теоретични разработки, провеждане на компютърни експерименти, програмно осигуряване на итерационни методи).
7. Въведение в математика на парите, доц. д-р Боян Златанов (30 места, за всички)
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. в каб. 445
Теорема за простата лихва, просто лихва, когато лихвеният период се измерва в дни. Сложна лихва, Вътрешна норма на възвращаемост. Инфлация, индекс на потребителските цени, данъци. Обикновена доходност, бъдеща доходност, безсрочна доходност. Заеми и риск. Амортизаци, амортизационни таблици, периодични плащания. Кредитни карти, площания с кредитни карти, номериране на кредитните карти. Полици, изискуеми облигации, същровищни бонове, облигационнен портфейл. Акциии и фондови пазари, купуване и продаване на акци. Деривативни инструменти, модел на стоковия пазар.
8. Въведение във функционалния анализ, проф. д.м.н. Степан Костадинов, проф. д-р Андрей Захариев, доц. д-р Атанаска Георгиева (30 места, за спец. БМ, ПМ, М, ИТМОМ, МИИТ)
Записване I етап: на 05.06.2019 г. от 12:00 ч. до 13:00 ч. в каб. 439
Предлаганият курс представлява достъпно въведение в абстрактните методи на функционалния анализ, които са най-съществени за практическите приложения. Изложени са основите на теорията на банаховите и метрични пространства, както и интеграла на Лебег. На базата на примери е изградена теорията на линейните и нелинейните оператори във функционални пространства. Курсът е подходящ за студенти и докторанти от всички специалности на ФМИ.
9. Въведение в теория на множествата и общата топология, доц. д-р Георги Костадинов (30 места, за всички)
Записване I етап: на 05.06.2019 г. от 12:00 ч. до 13:00 ч. в каб. 439
Теорията на множествата се използва в различни области: математика, физика, информатика и други. Алгебрата на множествата притежава свойства, които наподобяват свойствата на действия с числа. Задълбоченото изследване на понятието „близост“ води до възникването на науката ТОПОЛОГИЯ (1902 г.). Топологичните пространства и някои техни класове са основен апарат в много съвременни математически теории: диференциални уравнения, теория на мерките, теория на вероятностите.
В настоящия курс системно се изграждат основните понятия: отворени множества, затворени множества, затворена обвивка, непрекъснати изображения, компактност, както примери и някои техни приложения.
10. Въведение в теоретичната информатика, доц. д-р Христо Кискинов (30 места, за спец. БИТ и СТД)
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 12:00 ч. до 13:00 ч. в каб. 439
Успоредно с бурното развитие и приложение на компютрите, все по-значима става и нау-ката, стояща зад тези успехи – теоретичната инмформатика. Целта на курса е да се направи въведение в теоретичната информатика. Разгледани са необходими математически основни понятия, теорията на булевите функции, формалните езици и пораждащите ги граматики, както и теорията на абстрактните автомати.
11. Бизнес статистика с SPSS, проф. д.м.н. Снежана Гочева, гл. ас. д-р Атанас Иванов (30 места, за всички)
Записване I етап: на 05.06.2019 г. от 10:45 ч. до 11:45 ч. в каб. 538
Със стремителното напредване на информационните технологии и повсеместното използване на компютри, фактор от основна важност е натрупването на големи количества от разнородна информация. В сферата на бизнеса и икономиката ежедневно се събират данни за продажби, складови наличности, за инвестиции, финансови данни и др., основно от числов тип. Възниква нужда от тяхната статистическа обработка с цел систематизиране, извличане на основни тенденции, предвиждания и др. Целта на предлаганата избираема дисциплина е бързо и лесно навлизане на студентите в статистиката с помощта на IBM SPSS - един от най-разпространените статистически пакети за обработка на емпирични данни, с широко приложение както в по-големи организации, занимаващи се със социологически, икономически и маркетингови изследвания, така и в малки и средни фирми, университети и др. области. Курсът включва следните основни теми: Начална обработка на данни, Модифициране на данни, Графично представяне, Разпределения, тестове и проверка на хипотези, Корелационен, дисперсионен, регресионен анализ и др., Анализ на временни редове. Обучението се провежда изцяло с компютър и се решават практически задачи с ориентация към бизнеса. За самостоятелна работа се задават домашни и курсови работи. Успешно завършилите обучението по тази учебна дисциплина ще са добили практически знания и умения да подбират подходящ метод, да обработват реални данни с помощта на SPSS и да интерпретират получените резултати. Курсът е предназначен за всички) курсове. Не се изискват предварителни познания по статистика.
12. Основи на моделирането, проф. д.м.н. Снежана Христова (30 места, за всички)
Записване I етап: на 06.06.2019 г. от 14:00 ч. до 15:00 ч. в каб. 342
Едно от най-използваните съвременни средства за изучаване и управление на реални процеси в съвременния свят са т.н. моделиране и симулация. Но какво представлява моделът, каква е философията на моделирането и кои са основните етапи при осъществяването му, каква е връзката между моделиране и симулация- това са част от въпросите, разглеждани в този курс.  Ще бъдат представени  основните видове модели, основните принципи и етапи при създаването на модел (от идеализацията през реализацията до имплементирането).  Ще бъдат представени редица елементарни модели от различни области на науката (физика, химия, биология), на медицината, бизнеса, както и вседневния ни живот.  Основната част от разглежданите модели ще бъдат компютърно реализирани и изследвани чрез използване на подходящ софтуер.  Всеки студент ще бъде включен в група, която в зависимост от интересите на участниците, ще разработва подходящ модел, с цел да се придобият умения и способности за реално приложение и компютърно имплементиране на модели.
13. Приложна криптография в Интернет с PHP, доц. д-р Елена Сомова, докт. Тони Каравасилев (30 места, за всички)
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 12:30 ч. до 13:30 ч. в 541 к.з.
Курсът разглежда вградените криптографски класове в езикът PHP и вградените криптографски функционалности на бази данни MySQL. Разглеждат се в детайли подходите за двустранна валидация чрез JavaScript/jQuery и подсигуряването на уеб сървърите на мрежово и операционно ниво. Студентите получават теоретични знания по приложна криптография и се научават да ги използват практически чрез криптографски библиотеки за PHP. Курсът разглежда детайлно защитата на файлове, бази данни и уеб сайтове. Записалите го студенти ще получат практически знания как да проектират и осигурят защитата на своите уеб софтуерни продукти. Специално внимание е отделено на връзката клиент-сървър, SSL сертификатите и архитектурата на криптографската система използвана в софтуерната рамка CodeIgniter. В края на курса студентите ще реализират собствени обектно-ориентирани криптографски библиотеки за употреба в уеб приложения, с придобитите познания по PHP и ще ги използват в проектите си. ПРЕДВАРИТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ: Към студентите има изисквания за предварителни основни знания по обектно-ориентираното програмиране (ООП), XHTML/HTML, CSS, JаvaScript и PHP. Ентусиазмът и познанията по бази данни (MySQL) и софтуерни шаблони за дизайн са препоръчителни. Студентите, завършили спец. курса „Магията на простите числа“ и имащи ин-терес в използването на материала, са с предимство при записването за дисциплината.
14. Технологии за управление на софтуерно тестване, доц. д-р Светослав Енков, докт. Денислав Лефтеров (30 места, за всички)
Записване I етап: на 06.06.2019 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. в 232 с.з.
Избираемата дисциплина ще запознае студентите с основните концепции при осигуряването качеството на софтуера (Software Quality Assurance / QA). Ще се демонстрира търсенето на дефекти чрез въвеждане на подходящи входни данни и как да се тества потребителското изживяване.
Ще се упражнят различните подходи за тестване и ще се усвои как да се преценява в кои случаи е подходящо да се използва всеки един от тях. Също така ще се разгледа тестването на характеристики на софтуера свързани с неговото представяне - натоварване, сигурност, съвместимост и други.
Освен ръчното тестване и описване на дефектите, накрая ще се засегне и тест автоматизацията. Ще се представи един от най-използваните в QA бранша инструменти за автоматизирано тестване - Selenium Web Driver.
Дисциплината е предназначена за хора с малък или никакъв опит в програмирането, особено подходящ за ръчни (manual) тестери, които са решили да разширят познанията си в областта на софтуерното осигуряване.
15. Моделиране и създаване на шаблони за справки с JasperSoft, проф. д.м.н. Георги Тотков, док-т Милен Близнаков (30 места, за всички)
Записване I етап: на 05.06.2019 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. в 232 с.з.
Курсът представя знания в областта на аналитичния софтуер и генериране на шаблони за справки с помощта на JasperSoft. Студентите ще придобият умения за създаване на доклади и справки-репорти чрез компоненти като таблици, карти, диаграми и други специализирани визуални елементи, които са достъпни в използвания софтуер. Изгледът на справките може да бъде експортирани в различни видове формати като HTML, PDF, DOC, EXCEL и други. С помощта на заявки могат да бъдат достъпвани различни източници на данни за репортите като релационни бази данни, NoSQL, CSV, JSON, XML. По време на курса ще се представи приложение, демонстриращо уеб-услугите (REST) на JasperSoft за достъп и генерирането на вече създадени шаблони. Необходими са базови познания по SQL.
16. Информационна сигурност, доц. д-р Николай Касъклиев (30 места, за всички)
Записване I етап: на 05.06.2019 г. от 14:00 ч. до 15:00 ч. в каб. 437
Основната цел на курса е запознаване на студентите със задачите, понятията, методите и средствата на информационната сигурност. Разглеждат се  съвременни методи за осигуряване на високо ниво на сигурност на информацията в една организация. Основни теми в курса са: основи на информационна а сигурност, законодателна база, технологии и стандарти в областта, както и технически средства, и др. Прави се сравнителен анализ на различни софтуерни средства за осигуряване на сигурна и надеждна информация. Специално внимание се отделя на организационния и процедурен аспект и различните подходи за оценка на риска.
17. Основи на невронните мрежи, доц. д-р Емил Хаджиколев, доц. д-р Станка Хаджиколева, докт. Костадин Йотов (30 места, за всички)
Записване I етап: на 04.06.2019 г. от 14:00 ч. до 15:00 ч. в каб. 438
В учебната дисциплина се разглеждат основите на изкуствените невронни мрежи. Целта е студентите да придобият знания и умения за практическото моделиране и използване на невронните мрежи при изграждане на софтуерни системи с изкуствен интелект. В курса се дават начални математически познания, свързани с теорията на изкуствените неврони мрежи. Разглеждат се архитектурата на различни типове невронни мрежи, алгоритми за обучение и самообучение на невронни мрежи. Специално внимание се отделя на проектирането на невронни мрежи за решаване на различни задачи. При практическото обучение студентите се научават да моделират и използват невронни мрежи в софтуерната среда MatLab.
18. Технологии за виртуализация, проф. д.м.н. Георги Тотков, док-т Слави Глухов (30 места, за всички)
Записване I етап: на 06.06.2019  г. от 11:30 ч. до 12:30 ч. в 533 к.з.
Целта на курса е да запознае студентите с водещите софтуери за виртуализация и тяхното приложение при решаване на конкретни инфраструктурни проблеми. Ще бъдат разгледани и сравнени възможностите на водещите софтуерни решения както и лимитациите при тях. Студентите ще бъдат запознати с няколко хипервайзора, както и методи за реализиране на хардуерна независимост и капсулация на виртуалните машини. Ще бъдат разгледани различни варианти за споделяне и оптимизиране използването на физическите ресурси.
19. Инвестиране и лични финанси, доц. д-р Елена Сомова, хон. ас. Светлозар Гледачев (30 места, за всички)
Записване I етап: на 04.06.2019 г. от 15:30 ч. до 16:30 ч. в каб. 344
Има две групи хора: такива, които работят за пари, работна заплата;и такива, за които работят парите. Дори и най-добрия мениджър, утре може да остане на улицата. Особено в настоящата криза повечето световни компании смениха ръководството си. Ставаш безработен. От богат и с положение – беден и забравен. Кой иска да е от тях? Какво може да се направи, как да посрещнем финансовите предизвикателства, как да управляваме личните си финанси, колкото и малки да са – това е целта на курса. Основният доход на над 40% от насе­лението на САЩ е от акции и облигации, а не от заплата. Българинът може да управлява само­лет или кораб, но не и личните си финанси. За принципите и възможностите да останеш фи­нан­сово стабилен или да растеш независимо от етапите на кризата е посветен настоящият курс.
20. Мобилни приложения, проф. д-р Станимир Стоянов, хон. ас. Йордан Тодоров (30 места, за всички)
Записване I етап: на 06.06.2019 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. в каб. 430
Курсът цели да запознае студента с основите за програмиране на приложения за мобилни устройства работещи на операционна система Андроид. Студентите ще се запознаят с различните среди за програмиране както и техните предимства и недостатъци. Ще бъде разгледано андроид SDK-то и възможностите които позволява. Ще бъде разгледано от какво точно се състои един проект за андроид приложение. След запознаване с основите ще се проследи процесът на разработване на реално приложение.
21. Проектиране и управление на локални компютърни мрежи, доц. д-р Генчо Стоицов (30 места, за всички)
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 09:30 ч. до 10:30 ч. в каб. 430
Целта на курса е студентите да придобият практически умения за физическо изграждане на локална компютърна мрежа от тип IEEE 802.3 и IEEE 802.11, определяне на нейните TCP/IP конфигурационни параметри и администриране, съобразено с използваните иновативни методи и технологии в училищното обучение. Акцентира се върху RouterOS операционната система, използвана в MikroTik рутиращите устройства. За проектиране на по-сложни мрежови топологии се предлагат методически разработки на задачи, включващи реализирането на виртуални топологии. Част от използвания инструментариум е симулационната среда GNS3, осигуряваща възможност за проектиране, конфигуриране и тестване на виртуални топологии. Очакваните резултати са свързани с придобиването на трайни знания и умения за изграждане и управление на малки локални мрежи.
22. Апроксимационни и моделни аспекти от областта на „Debugging and test theory“, проф. д-р Николай Кюркчиев, проф. д-р Антон Илиев, доц. д-р Николай Павлов (30 места, за всички)
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 11:30 ч. до 12:30 ч. в каб. 440
Целта на курса е запознаване с някои основни факти от областта на теорията на дебъгване и тестване. Особено внимание е отделено на характерни апроксимационни и моделни аспекти – класически и нови в тази вечно актуална тематика. Детайлно се изучават модели от тип Gompertz, Gompertz–Makeham, “deterministic reliability growth curves”, Yamada, Kumaraswamy–Dagum log–logistic, Transmuted Kumaraswamy Quasi Lindley, Yamada–Rayleigh, Yamada–Weibull и други функции и приложението, което те намират в тази сериозна област. Илюстрира се предимството и възможността за използване на величината на най-добро Хаусдорфово приближение за оценка на явлението – “saturation”, в контекста на съществуващите до този момент компоненти – “доверителни интервали” и “доверителни граници”. Изучаването на поведението на разгледаните “Software reliability models” е съпроводено с подходящи реални данни, например: а) data from the Yamada and Tamura monograph for testing Apache HTTP Server Project which is developed and maintained an open-source Apache HTTP server for modern operating systems including UNIX and Windows; б) Online IBM entry software package. Проведени са количествени и качествени сравнения за изучаваните модели с използване на програмната среда MATHEMATICA.
23. Стратегии за навлизане/защитаване на пазари. Пазарно сегментиране. Бизнес развитие, доц. д-р Николай Павлов, хон. ас. Силвия Павлова (30 места, за всички)
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 12:00 ч. до 13:00 ч. в 231 с.з.
Без значение дали сте предприемач и искате да наложите свое дигитално решение в дадена индустрия, или сте в екипа на ИТ компания, който комуникира директно с клиентите, едни от най-големите предизвикателства пред вас ще бъдат: Как да пробиете с продукта си на нов пазар? Кои са клиентите ви? Как да ги достигнете, привлечете и задържите? Как да се защитите от другите фирми, които вече са на този пазар? Тази дисциплина ще отговори точно на тези въпроси. Тази дисциплина е самостоятелна, но и допълваща избираемата дисциплина „Предприемачество в ИТ индустрията“, както и избираемата дисциплина „Преговори в ИТ индустрията“.
24. Паралелно програмиране със C# и Task Parallel Library, доц. д-р Николай Павлов (30 места, за всички)
Записване I етап: на 03.06.2019 г. от 15:00 ч. до 16:00 ч. в 246 к.з.
Последното десетилетие производителите на микропроцесори достигат границите на възможностите за увеличаване на скоростта чрез традиционните техники: тактовата честота и линейната обработка на инструкции. Вместо това усилията са насочени към създаване на многоядрени и хипернишкови архитектури. Увеличеният брой ядра не дава очакваното увеличение на скоростта за обработка: 2 x 3GHz < 6 GHz. Нужен е нов подход в програмирането, който да позволи ефективното оползотворяване на наличните процесорни ядра. Курсът ще представи основните проблеми и задачи пред създаването на производителен код за многопроцесорни и многоядрени системи чрез последните версии на езика C# и Task Parallel Library на Microsoft .NET Framework.
25. Разработка на игри в C++ с Unreal Engine 4, проф. д-р Антон Илиев, доц. д-р Анна Малинова, хон. ас. Колорадо Старк (Enigma Software) (30 места, за всички)
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. в каб. 344
Курсът прави въведение в програмирането на 3D игри. Дисциплината включва основи на програмирането със С++, както и въведение в свързването на С++ код с компоненти на енджина като Level Design, aнимации, AI и т.н. В края на курса се създава малка завършена 3D игра. Дисциплината се провежда на английски език.
26. Бизнес право, проф. д-р Асен Рахнев, хон. ас. Илиан Иванов (директор на дирекция „Правно-нормативно обслужване” в общ. Пловдив) (30 места, за всички)
Записване I етап: на 06.06.2019 г. от 14:30 ч. до 15:30 ч. в каб. 344
„Бизнес право” е компилация от няколко правни отрасли, които се изучават самостоятелно в юридическите и други факултети. Тази дисциплина се преподава на малко места във висшите учебни заведения в България, докато в европейските и американски университети и колежи това е предметът, който извежда престижа на съответния факултет на по-предни позиции в съревнованието с останалите. Основната цел и предизвикателство на лекционния курс е студентите да се запознаят с обществените отношения, които създават облигационни или търговски връзки между лица, които осъществяват търговска дейност, да усвоят правилния подход към релацията между търговските субекти и държавната/местна администрация. Акцент се поставя на международната търговия и информационните технологии в условията на глобализиращия се свят. Разглеждат се правните аспекти на електронната търговия, авторските права върху софтуерните продукти и тяхната защита. В рамките на дисциплината се съдържа и сравнително изучаване на институти и форми, реципирани и обогатени от работещи модели от други страни, но предимно от правото на страните-членки на ЕС. Очакваните резултати от изучаването на дисциплината „Бизнес право” е студентите да усвоят достатъчно голям набор от знания и компетентности, така щото да имат възможност самостоятелно да създадат търговско дружество, което да излезе на арената на международната търговия, да усвоят познания за реализиране на електронна търговия, както и да формират представа за способите за защита на авторския си продукт, да придобият умения и навици за работа с документи и тяхното коректно идентифициране и използване.
27. Платформена виртуализация, проф. д-р Ангел Голев, хон. ас. Росен Христев (30 места, за всички)
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 10:30 ч. до 11:30 ч. в 541 к.з.
Курсът ще има за цел да запознае студентите с основите на платформената виртуализация, която все по-често се среща в различни по големина компании. Те ще придобият знания и умения как да разширят възможностите на една ИТ инфраструктура чрез интегриране на локална или пълна виртуализация. Студентите ще се запознаят с различните видове платформена виртуализация. В курса те ще бъдат запознати с основните PaaS, използвани за локална или пълна виртуализация – ProxMox, Hyper-V и VMware ESXi. Също така ще научат възможностите за инсталиране и конфигуриране на тези платформи.
28. Програмиране с Delphi, доц. д-р Тодорка Терзиева, гл. ас. д-р Мариана Крушкова (30 места, за всички)
Записване I етап: на 04.06.2019 г. от 14:30 ч. до 15:30 ч. в каб. 544
Курсът има за цел да затвърди практическото използване на основни управляващи конструкции в програмирането използвайки удобната среда за програмиране Delphi. Ще се наблегне предимно на възможностите на езика за решаване на практически задачи, както и на реализирането на някои популярни алгоритми.
29. Приложения за бази данни с Entity Framework, проф. д-р Ангел Голев, хон. ас. Любен Киков (30 места, за всички)
Записване I етап: на 06.06.2019 г. от 10:30 ч. до 11:30 ч. в 231 с.з.
Целта на курса е да се развият практически умения за работа с Entity Framework (EF), която е стандарт за ORM  технология в C# и .NET. Изучават се практическото използване на  DB сървър – в случая SQL Server, платфор-ми и технологии за достъп до данни – ADO.NET, Entity Framework, както импортиране и експортиране на данни към различни формати – JSON и XML. Entity Framework предоставя мощно обектно-ориентирано API за заявки към базата посредством  CRUD операции. В курса ще бъдат разгледани подходите “database first” и “code first”, които позволяват “mapping” между релационна база с данни и обектно ориентиран модел. Ще бъде използвана AppHarbor .NET Platform as  a Service за хостване на реални проекти в мрежата, както и взаимодейс-твието  на AppHarbor и GitHub за version-control и deploy на приложения. ПРЕДВАРИТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ: Основни познания по HTML, CSS и Object-oriented programming.
30. Изграждане на динамични уеб приложения и SEO оптимизация, доц. д-р Тодорка Терзиева, хон. ас. Николай Чочев (30 места, за всички)
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 11:30 ч. до 12:30 ч. в 146 к.з.
Целта на курса е студентите да придобият необходими знания и главно практически умения за изграждане на съвременни уеб сайтове чрез имплементиране на код от PSD картинка до работещо приложение със система за управление на уеб съдържанието и по-точно практикум за професията front-end developer. Също ще се наблегне на маркетинга и SEO частта за всеки един уеб проект и неговото развитие. В упражненията ще се работи по задачи, свързани с конкретен аспект от предварително специфициран практически проект, в който ще се прилагат теоретичните знания, придобити в лекциите. Дисциплината завършва с разработване на проект и представянето му под формата на уеб сайт.
31. Разработка и приложения на ефективни алгоритми, проф. д-р Ангел Голев, хон. ас. Георги Димитров (30 места, за всички)
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 14:30 ч. до 15:30 ч. в каб. 344
В курса ще се използват често срещани проблеми задавани в интервюта и състезания за демонстрация на бързи и леки алгоритми и структури от данни. Ще говорим за ефективност на алгоритми и какво значи линейна и логаритмична скорост. Обучението ще е със силно практическа насоченост.
Необходимо е студентите, които се записват да имат базови познания по програмиране с C#, C++ или Java. Силен математически профил е плюс.
32. Обща теория на правото в информационното общество, доц. д-р Иван Шотлеков, хон. ас. д-р Владимир Вълев (30 места, за всички)
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 13:00 ч. до 14:00 ч. в 233 с.з.
Човешките групи не биха могли да оцелеят без своеобразна йерархия, която да определя мястото на всеки един член от обществото и да изисква от него съобразяване с една или с друга вече установена норма. По тази причина писани и неписани правила винаги ще има.
В епохата на глобализация, на криптовалути и безнесактивности съществуващи преимуществено във виртуалното пространство продължават да съществуват правила и норми, чието познаване носи изключителни ползи на лицата запознати с принципа им на действие. Законите в социума съществуват и благодарение на човешката склонност да се следва чуждо поведение.
Целта на настоящия курс е да запознае студентите с основните институти на правото като общи правила за поведение, защото именно правото е основният регулатор на обществени отношения и връзки, от които е съставено всяко едно общество.
33. Проектно-базирано обучение по математика, информатика и информационни технологии, проф. д-р Коста Гъров, доц. д-р Ивайло Старибратов, докт. Деяна Пейкова (30 места, за 3 к. на спец. ИТМОМ и МИИТ
Записване на II етап в каб. 344
Избираемата дисциплина е изключително полезна за учителите по математика, инфор-матика и информационни технологии в средните училища. Подробно се разглеждат над 10 подхода за работа в учебните часове. Студентите се запознават с най-новите методи за раз-работване на проекти, както и работата в екип. Проектно-базираното обучение е съвременна методика, която придоби популярност в Западна Европа и САЩ поради високата успевае-мост на учениците и тяхната мотивираност от прилагането му. В курсът задълбочено се раз-глеждат и работата на преподавателите в професионални училищни общности. Дисципли-ната подготвя бъдещите преподаватели за използване на един иновативен и различен метод на преподаване, които е насочен към индивидуалните интереси на учениците.
34. Бизнес приложения за интернет с HTML, CSS и JavaScript, проф. д-р Минчо Сандалски (30 места, за всички)
Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. в каб. 542
Целта на избираемата дисциплина е студентите да получат базови знания за основните понятия, методи, технологии и програмни средства, които се използват в теорията и практиката за програмиране в Internet, насочени към информационната услуга World Wide Web. Особено внимание се обръща на възможностите на езиците HTML, CSS и JavaScript, които се използват за реализиране на Wеb-страници. Студентите ще бъдат запознати с базовите средства за представяне на мултимедийни елементи и хипервръзки в Web-страниците, както и с възможностите за диалог с посетителите на Web-сайтове.

ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ “ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ”

ФАКУЛТЕТ ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА

 

ИЗБИРАЕМИ ДИСЦИПЛИНИ

ЕСЕНЕН ТРИМЕСТЪР 2019/2020 

(бакалавърски специалности – редовно обучение)

 

·        По учебен план през Есенния триместър имат задължително избираема дисциплина студентите от:  

o  ІІ, ІІІ, ІV курс Бизнес информационни технологии 

o  ІІ, ІІІ, IV курс Информатика 

o  II, ІІІ, IV курс Софтуерни технологии и дизайн 

o  II, III, IV курс Софтуерно инженерство 

o  ІІ, ІІІ, ІV курс Бизнес математика 

o  ІІІ, IV курс Математика 

o  III, IV курс Приложна математика 

o  II, ІІІ курс Математика и информатика 

o  ІІ, III курс Информационни технологии, математика и образователен мениджмънт. 

 

·        Броят на студентите за всяка дисциплина е ограничен. 

 

·        Записването ще става по следния начин:

o  I етап: записване при преподавателите, които са посочили съответно ден и час за записване от 03.06.2019 г. до 07.06.2019 г. (критериите за подбор на студенти е право на преподавателя);

o  II етап: за незаетите места записването продължава за всички студенти от 10.06.2019 г. в каб. 344. 

 

·        Незаписалите избираема дисциплина студенти не получават заверка за настоящия Есенен триместър.

 

·        За избираема дисциплина се признава и дисциплина, невключена в учебния план на съответната специалност, по която е положен вече изпит в друга специалност на нашия или други факултети.

 

·        Студентите могат да запишат и втора избираема дисциплина, което може да стане само в началото на следващия триместър с разрешението на Декана, ако за втората дисциплина има свободни места и не е в полуденя на вече записаната дисциплина.

 

·        Студенти, нямащи задължение за записване на избираема дисциплина за следващия триместър, но желаещи да запишат такава, подават в началото на следващия триместър молба до декана, която се удовлетворява при наличие на свободни места.

 


АНОТАЦИИ НА ИЗБИРАЕМИТЕ ДИСЦИПЛИНИ

1.  Нестандартни задачи по алгебра, проф. д.м.н. Нако Начев (30 места, за всички) 

Записване I етап: на 03.06.2019 г. от 15:00 ч. до 16:00 ч. в каб. 127

Курсът предлага методи за решаване на специални задачи по алгебра с повишена трудност. Такива задачи се решават в профилираните паралелки по математика в средното училище. Много често при решаване на алгебрични задачи се стига до уравнение от четвърта степен. Тъй като в училище не се изучават общи формули за решаване на уравнение от четвърта степен то могат да се търсят критерии за решаване на такива уравнения с квадратни радикали. Интересен е и проблемът за намиране на броя на корените на алгебричните уравнения в даден интервал. За постигане на тази цел има всевъзможни методи чрез които се решава проблема. Всички тези въпроси ще бъдат включени в настоящия курс.

 

2.  Математика, космология и философия на математиката, проф. д.м.н. Тодор Желязков (30 места, за всички) 

Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 12:30 ч. до 13:30 ч. в каб. 442

За съществуването на вселената има два основни физични модела, които си противоречат

взаимно: модел с начало на вселената и цикличен модел без нейно начало. Като се използва аксиоматичния метод, доказваме директно следния резултат в космологията: вселената има вълнови характер на съществуване без начало във времето. Следователно са съществували и ще съществуват безбройно много светове, съответно в миналото и в бъдещето.

В раздела философия на математиката отначало разглеждаме следните геометрии, всяка от които противоречи на другата:

1) обикновената геометрия на Евклид, която се изучава в средното училище;

2) хиперболичната геометрия на Лобачевски-Бойаи (съответно руски и унгарски математици), според която през точка, вън от дадена права, минават безбройно много прави, успоредни на дадената;

3) удвоената елиптична геометрия (тримерната сферична геометрия) на германския математик Риман, в която няма успоредни прави: в нея всеки две прави се пресичат в две точки и

4) елиптичната геометрия на германския математик Феликс Клайн, в която няма успоредни прави: в нея всеки две прави се пресичат в една точка.

Ще отбележим, че кардиналното число (т.е. мощността) на множеството на реалните числа се нарича континуум. Крупният американският математик Пол Коен дава следното неочаквано двустранно решение на проблема на континуума, който е стоял пред математиците в продължение на един век: континуумът е първото и не е първото неизброимо кардинално число. От забележителната теорема за непълнотата на математиката на австрийския математик Курт Гьодел, най-великият логик на XX в. и от резултата на Коен следва, за разлика от интуитивния човешки разум, съществуването на безкраен брой различни математики, които си противоречат взаимно. В избираемата дисциплина коментираме начин за получаването им.

Решават се задачи за олимпиади за системи линейни уравнения с параметри, за неравенства и за класически неравенства. Третират се за биномната и полиномна формула, уравнения от висши степени от специални класове, трансформацията на Чирнхаус, корените на единицата, циклотомични полиноми и циклотомични уравнения.

Голяма част от задачите могат да се решават в профилираните паралелки по математика в средното училище и за подготовка на олимпиади.

Не е необходима предварителна подготовка на студентите, освен знанията по математика от гимназиалния материал.

 

3.  Анализ на международните икономически отношения, проф. д.м.н. Манчо Манев, гл. ас. д-р Асен Христов (30 места, за всички) 

Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 12:30 ч. до 13:30 ч. в каб. 245

Икономиката на всяка страна е включена в световното стопанство. Международните икономически отношения включват международна търговия, международен обмен на капитали и необходимата за това национална валута. Целта на курса е запознаването на студентите с основните аналитични модели на международните икономически отношения. Разглеждат се както микроикономически така и макроикономически модели – модел на Адам Смит, модел на Рикардо, модел на Хершкер-Олин, модел на Флуд-Гарбер, модел на Дорнбуш, модел на Суан, модел на Беласа-Самуелсън, модели на стабилен валутен курс, модели на платежния баланс. Акцентира се на приложението на разнообразен, но несложен математически апарат от линейна алгебра, аналитична геометрия и математически анализ. Студентите се запознават и с приложението на икономическите модели за решаването на проблемни казуси с конкретни данни, взети от икономическите данни за България и други държави от ЕС.

 

4.  Нестандартни математически задачи, проф. д-р Пенка Рангелова, доц. д-р Марта Теофилова (30 места, за всички) 

Записване I етап: на 06.06.2019 г. от 10:30 ч. до 11:30 ч. в каб. 127

Целта на учебната дисциплина е да запознае студентите с различни методи за решаване на нестандартни задачи по математика и да формира у тях умения за да се справят с такива задачи. Застъпени са следните методи: сравняване на лица на равнинни фигури, принцип на Ди¬рихле, принцип на крайния елемент, метод на включване и изключване, решаване на уравнения и системи уравнения с отделяне на точни квадрати, решаване на диофантови уравнения и теория на игрите.

 

5.  Математически основи на компютърната графика, доц. д-р Добринка Грибачева, гл. ас. д-р Ива Докузова (30 места, за всички) 

Записване I етап: на 03.06.2019 г. от 15:00 ч. до 16:00 ч. в каб. 245

За да се решат различни задачи в съвременната компютърна геометрия и графика се използват знания от аналитичната геометрия, диференциалната геометрия, линейната алгебра, проективната и дескриптивна геометрия, теорията на графите, числените методи, математическата логика и др. Учебната дисциплина „Математически основи на компютърната графика” не е компилация от тях. Тя се появява поради необходимостта от изготвяне на програмен софтуер за съвременните компютри. Въпреки разнообразието от задачи с математически и алгоритмичен характер в компютърната графика, всички те се свеждат до въпроса за аналитично описание и представяне на криви и начупени линии, лица и повърхнини в двумерно и тримерно пространство. Тази избираема дисциплина съдържа два основни раздела – „Геометрични преобразувания” и „Обработка на геометрични данни”, с изучаването на които се правят първи стъпки в компютърната геометрия и графика. Основната задача на учебната дисциплина е да даде в достъпна форма математическия апарат за създаване на изображения на геометрическите обекти на екрана и за тяхното движение. След като е усвоил материала, всеки студент трябва да може да съставя геометричен модел на обекта, да задава преобразувания на обекта (ротация, транслация, промяна на мащаба и др.), да въвежда нагледно (аксонометрическо, перспективно) изображение на екрана на компютъра, да описва обекти, съставени от геометрични елементи, да конструира линии и повърхнини.

 

6.  Итерационни методи, проф. д.м.н. Петко Пройнов (30 места, за всички) 

Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 11:30 ч. до 12:30 ч. в каб. 243

Една от най-древните и същевременно една от най-актуалните съвременни математически задачи е задачата за числено решаване на уравнения. Курсът е посветен на итерационни методи за числено решаване на нелинейни уравнения. Той е подходящ както за студенти, които харесват теретичната математика така и за студенти, които предпочитат приложната математика. Курсът дава основа за разработване на курсови и дипломни работи (теоретични разработки, провеждане на компютърни експерименти, програмно осигуряване на итерационни методи).

 

7.  Въведение в математика на парите, доц. д-р Боян Златанов (30 места, за всички) 

Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. в каб. 445

Теорема за простата лихва, просто лихва, когато лихвеният период се измерва в дни. Сложна лихва, Вътрешна норма на възвращаемост. Инфлация, индекс на потребителските цени, данъци. Обикновена доходност, бъдеща доходност, безсрочна доходност. Заеми и риск. Амортизаци, амортизационни таблици, периодични плащания. Кредитни карти, площания с кредитни карти, номериране на кредитните карти. Полици, изискуеми облигации, същровищни бонове, облигационнен портфейл. Акциии и фондови пазари, купуване и продаване на акци. Деривативни инструменти, модел на стоковия пазар.

 

8.  Въведение във функционалния анализ, проф. д.м.н. Степан Костадинов, проф. д-р Андрей Захариев, доц. д-р Атанаска Георгиева (30 места, за спец. БМ, ПМ, М, ИТМОМ, МИИТ) 

Записване I етап: на 05.06.2019 г. от 12:00 ч. до 13:00 ч. в каб. 439

Предлаганият курс представлява достъпно въведение в абстрактните методи на функционалния анализ, които са най-съществени за практическите приложения. Изложени са основите на теорията на банаховите и метрични пространства, както и интеграла на Лебег. На базата на примери е изградена теорията на линейните и нелинейните оператори във функционални пространства. Курсът е подходящ за студенти и докторанти от всички специалности на ФМИ.

 

9.  Въведение в теория на множествата и общата топология, доц. д-р Георги Костадинов (30 места, за всички) 

Записване I етап: на 05.06.2019 г. от 12:00 ч. до 13:00 ч. в каб. 439

Теорията на множествата се използва в различни области: математика, физика, информатика и други. Алгебрата на множествата притежава свойства, които наподобяват свойствата на действия с числа. Задълбоченото изследване на понятието „близост“ води до възникването на науката ТОПОЛОГИЯ (1902 г.). Топологичните пространства и някои техни класове са основен апарат в много съвременни математически теории: диференциални уравнения, теория на мерките, теория на вероятностите.

В настоящия курс системно се изграждат основните понятия: отворени множества, затворени множества, затворена обвивка, непрекъснати изображения, компактност, както примери и някои техни приложения.

 

10.    Въведение в теоретичната информатика, доц. д-р Христо Кискинов (30 места, за спец. БИТ и СТД) 

Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 12:00 ч. до 13:00 ч. в каб. 439

Успоредно с бурното развитие и приложение на компютрите, все по-значима става и нау-ката, стояща зад тези успехи – теоретичната инмформатика. Целта на курса е да се направи въведение в теоретичната информатика. Разгледани са необходими математически основни понятия, теорията на булевите функции, формалните езици и пораждащите ги граматики, както и теорията на абстрактните автомати.

 

11.    Бизнес статистика с SPSS, проф. д.м.н. Снежана Гочева, гл. ас. д-р Атанас Иванов (30 места, за всички) 

Записване I етап: на 05.06.2019 г. от 10:45 ч. до 11:45 ч. в каб. 538

Със стремителното напредване на информационните технологии и повсеместното използване на компютри, фактор от основна важност е натрупването на големи количества от разнородна информация. В сферата на бизнеса и икономиката ежедневно се събират данни за продажби, складови наличности, за инвестиции, финансови данни и др., основно от числов тип. Възниква нужда от тяхната статистическа обработка с цел систематизиране, извличане на основни тенденции, предвиждания и др. Целта на предлаганата избираема дисциплина е бързо и лесно навлизане на студентите в статистиката с помощта на IBM SPSS - един от най-разпространените статистически пакети за обработка на емпирични данни, с широко приложение както в по-големи организации, занимаващи се със социологически, икономически и маркетингови изследвания, така и в малки и средни фирми, университети и др. области. Курсът включва следните основни теми: Начална обработка на данни, Модифициране на данни, Графично представяне, Разпределения, тестове и проверка на хипотези, Корелационен, дисперсионен, регресионен анализ и др., Анализ на временни редове. Обучението се провежда изцяло с компютър и се решават практически задачи с ориентация към бизнеса. За самостоятелна работа се задават домашни и курсови работи. Успешно завършилите обучението по тази учебна дисциплина ще са добили практически знания и умения да подбират подходящ метод, да обработват реални данни с помощта на SPSS и да интерпретират получените резултати. Курсът е предназначен за всички) курсове. Не се изискват предварителни познания по статистика.

 

12.    Основи на моделирането, проф. д.м.н. Снежана Христова (30 места, за всички) 

Записване I етап: на 06.06.2019 г. от 14:00 ч. до 15:00 ч. в каб. 342

Едно от най-използваните съвременни средства за изучаване и управление на реални процеси в съвременния свят са т.н. моделиране и симулация. Но какво представлява моделът, каква е философията на моделирането и кои са основните етапи при осъществяването му, каква е връзката между моделиране и симулация- това са част от въпросите, разглеждани в този курс.  Ще бъдат представени  основните видове модели, основните принципи и етапи при създаването на модел (от идеализацията през реализацията до имплементирането).  Ще бъдат представени редица елементарни модели от различни области на науката (физика, химия, биология), на медицината, бизнеса, както и вседневния ни живот.  Основната част от разглежданите модели ще бъдат компютърно реализирани и изследвани чрез използване на подходящ софтуер.  Всеки студент ще бъде включен в група, която в зависимост от интересите на участниците, ще разработва подходящ модел, с цел да се придобият умения и способности за реално приложение и компютърно имплементиране на модели.

 

13.    Приложна криптография в Интернет с PHP, доц. д-р Елена Сомова, докт. Тони Каравасилев (30 места, за всички) 

Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 12:30 ч. до 13:30 ч. в 541 к.з.

Курсът разглежда вградените криптографски класове в езикът PHP и вградените криптографски функционалности на бази данни MySQL. Разглеждат се в детайли подходите за двустранна валидация чрез JavaScript/jQuery и подсигуряването на уеб сървърите на мрежово и операционно ниво. Студентите получават теоретични знания по приложна криптография и се научават да ги използват практически чрез криптографски библиотеки за PHP. Курсът разглежда детайлно защитата на файлове, бази данни и уеб сайтове. Записалите го студенти ще получат практически знания как да проектират и осигурят защитата на своите уеб софтуерни продукти. Специално внимание е отделено на връзката клиент-сървър, SSL сертификатите и архитектурата на криптографската система използвана в софтуерната рамка CodeIgniter. В края на курса студентите ще реализират собствени обектно-ориентирани криптографски библиотеки за употреба в уеб приложения, с придобитите познания по PHP и ще ги използват в проектите си. ПРЕДВАРИТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ: Към студентите има изисквания за предварителни основни знания по обектно-ориентираното програмиране (ООП), XHTML/HTML, CSS, JаvaScript и PHP. Ентусиазмът и познанията по бази данни (MySQL) и софтуерни шаблони за дизайн са препоръчителни. Студентите, завършили спец. курса „Магията на простите числа“ и имащи ин-терес в използването на материала, са с предимство при записването за дисциплината.

 

14.    Технологии за управление на софтуерно тестване, доц. д-р Светослав Енков, докт. Денислав Лефтеров (30 места, за всички) 

Записване I етап: на 06.06.2019 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. в 232 с.з.

Избираемата дисциплина ще запознае студентите с основните концепции при осигуряването качеството на софтуера (Software Quality Assurance / QA). Ще се демонстрира търсенето на дефекти чрез въвеждане на подходящи входни данни и как да се тества потребителското изживяване.

Ще се упражнят различните подходи за тестване и ще се усвои как да се преценява в кои случаи е подходящо да се използва всеки един от тях. Също така ще се разгледа тестването на характеристики на софтуера свързани с неговото представяне - натоварване, сигурност, съвместимост и други.

Освен ръчното тестване и описване на дефектите, накрая ще се засегне и тест автоматизацията. Ще се представи един от най-използваните в QA бранша инструменти за автоматизирано тестване - Selenium Web Driver.

Дисциплината е предназначена за хора с малък или никакъв опит в програмирането, особено подходящ за ръчни (manual) тестери, които са решили да разширят познанията си в областта на софтуерното осигуряване.

 

15.    Моделиране и създаване на шаблони за справки с JasperSoft, проф. д.м.н. Георги Тотков, док-т Милен Близнаков (30 места, за всички) 

Записване I етап: на 05.06.2019 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. в 232 с.з.

Курсът представя знания в областта на аналитичния софтуер и генериране на шаблони за справки с помощта на JasperSoft. Студентите ще придобият умения за създаване на доклади и справки-репорти чрез компоненти като таблици, карти, диаграми и други специализирани визуални елементи, които са достъпни в използвания софтуер. Изгледът на справките може да бъде експортирани в различни видове формати като HTML, PDF, DOC, EXCEL и други. С помощта на заявки могат да бъдат достъпвани различни източници на данни за репортите като релационни бази данни, NoSQL, CSV, JSON, XML. По време на курса ще се представи приложение, демонстриращо уеб-услугите (REST) на JasperSoft за достъп и генерирането на вече създадени шаблони. Необходими са базови познания по SQL.

 

16.    Информационна сигурност, доц. д-р Николай Касъклиев (30 места, за всички) 

Записване I етап: на 05.06.2019 г. от 14:00 ч. до 15:00 ч. в каб. 437

Основната цел на курса е запознаване на студентите със задачите, понятията, методите и средствата на информационната сигурност. Разглеждат се  съвременни методи за осигуряване на високо ниво на сигурност на информацията в една организация. Основни теми в курса са: основи на информационна а сигурност, законодателна база, технологии и стандарти в областта, както и технически средства, и др. Прави се сравнителен анализ на различни софтуерни средства за осигуряване на сигурна и надеждна информация. Специално внимание се отделя на организационния и процедурен аспект и различните подходи за оценка на риска.

 

17.    Основи на невронните мрежи, доц. д-р Емил Хаджиколев, доц. д-р Станка Хаджиколева, докт. Костадин Йотов (30 места, за всички) 

Записване I етап: на 04.06.2019 г. от 14:00 ч. до 15:00 ч. в каб. 438

В учебната дисциплина се разглеждат основите на изкуствените невронни мрежи. Целта е студентите да придобият знания и умения за практическото моделиране и използване на невронните мрежи при изграждане на софтуерни системи с изкуствен интелект. В курса се дават начални математически познания, свързани с теорията на изкуствените неврони мрежи. Разглеждат се архитектурата на различни типове невронни мрежи, алгоритми за обучение и самообучение на невронни мрежи. Специално внимание се отделя на проектирането на невронни мрежи за решаване на различни задачи. При практическото обучение студентите се научават да моделират и използват невронни мрежи в софтуерната среда MatLab.

 

18.    Технологии за виртуализация, проф. д.м.н. Георги Тотков, док-т Слави Глухов (30 места, за всички) 

Записване I етап: на 06.06.2019  г. от 11:30 ч. до 12:30 ч. в 533 к.з.

Целта на курса е да запознае студентите с водещите софтуери за виртуализация и тяхното приложение при решаване на конкретни инфраструктурни проблеми. Ще бъдат разгледани и сравнени възможностите на водещите софтуерни решения както и лимитациите при тях. Студентите ще бъдат запознати с няколко хипервайзора, както и методи за реализиране на хардуерна независимост и капсулация на виртуалните машини. Ще бъдат разгледани различни варианти за споделяне и оптимизиране използването на физическите ресурси.

 

19.    Инвестиране и лични финанси, доц. д-р Елена Сомова, хон. ас. Светлозар Гледачев (30 места, за всички) 

Записване I етап: на 04.06.2019 г. от 15:30 ч. до 16:30 ч. в каб. 344

Има две групи хора: такива, които работят за пари, работна заплата;и такива, за които работят парите. Дори и най-добрия мениджър, утре може да остане на улицата. Особено в настоящата криза повечето световни компании смениха ръководството си. Ставаш безработен. От богат и с положение – беден и забравен. Кой иска да е от тях? Какво може да се направи, как да посрещнем финансовите предизвикателства, как да управляваме личните си финанси, колкото и малки да са – това е целта на курса. Основният доход на над 40% от насе­лението на САЩ е от акции и облигации, а не от заплата. Българинът може да управлява само­лет или кораб, но не и личните си финанси. За принципите и възможностите да останеш фи­нан­сово стабилен или да растеш независимо от етапите на кризата е посветен настоящият курс.

 

20.    Мобилни приложения, проф. д-р Станимир Стоянов, хон. ас. Йордан Тодоров (30 места, за всички) 

Записване I етап: на 06.06.2019 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. в каб. 430

Курсът цели да запознае студента с основите за програмиране на приложения за мобилни устройства работещи на операционна система Андроид. Студентите ще се запознаят с различните среди за програмиране както и техните предимства и недостатъци. Ще бъде разгледано андроид SDK-то и възможностите които позволява. Ще бъде разгледано от какво точно се състои един проект за андроид приложение. След запознаване с основите ще се проследи процесът на разработване на реално приложение.

 

21.    Проектиране и управление на локални компютърни мрежи, доц. д-р Генчо Стоицов (30 места, за всички)

Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 09:30 ч. до 10:30 ч. в каб. 430

Целта на курса е студентите да придобият практически умения за физическо изграждане на локална компютърна мрежа от тип IEEE 802.3 и IEEE 802.11, определяне на нейните TCP/IP конфигурационни параметри и администриране, съобразено с използваните иновативни методи и технологии в училищното обучение. Акцентира се върху RouterOS операционната система, използвана в MikroTik рутиращите устройства. За проектиране на по-сложни мрежови топологии се предлагат методически разработки на задачи, включващи реализирането на виртуални топологии. Част от използвания инструментариум е симулационната среда GNS3, осигуряваща възможност за проектиране, конфигуриране и тестване на виртуални топологии. Очакваните резултати са свързани с придобиването на трайни знания и умения за изграждане и управление на малки локални мрежи.

 

22.    Апроксимационни и моделни аспекти от областта на „Debugging and test theory“, проф. д-р Николай Кюркчиев, проф. д-р Антон Илиев, доц. д-р Николай Павлов (30 места, за всички)

Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 11:30 ч. до 12:30 ч. в каб. 440

Целта на курса е запознаване с някои основни факти от областта на теорията на дебъгване и тестване. Особено внимание е отделено на характерни апроксимационни и моделни аспекти – класически и нови в тази вечно актуална тематика. Детайлно се изучават модели от тип Gompertz, Gompertz–Makeham, “deterministic reliability growth curves”, Yamada, Kumaraswamy–Dagum log–logistic, Transmuted Kumaraswamy Quasi Lindley, Yamada–Rayleigh, Yamada–Weibull и други функции и приложението, което те намират в тази сериозна област. Илюстрира се предимството и възможността за използване на величината на най-добро Хаусдорфово приближение за оценка на явлението – “saturation”, в контекста на съществуващите до този момент компоненти – “доверителни интервали” и “доверителни граници”. Изучаването на поведението на разгледаните “Software reliability models” е съпроводено с подходящи реални данни, например: а) data from the Yamada and Tamura monograph for testing Apache HTTP Server Project which is developed and maintained an open-source Apache HTTP server for modern operating systems including UNIX and Windows; б) Online IBM entry software package. Проведени са количествени и качествени сравнения за изучаваните модели с използване на програмната среда MATHEMATICA.

 

23.    Стратегии за навлизане/защитаване на пазари. Пазарно сегментиране. Бизнес развитие, доц. д-р Николай Павлов, хон. ас. Силвия Павлова (30 места, за всички)

Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 12:00 ч. до 13:00 ч. в 231 с.з.

Без значение дали сте предприемач и искате да наложите свое дигитално решение в дадена индустрия, или сте в екипа на ИТ компания, който комуникира директно с клиентите, едни от най-големите предизвикателства пред вас ще бъдат: Как да пробиете с продукта си на нов пазар? Кои са клиентите ви? Как да ги достигнете, привлечете и задържите? Как да се защитите от другите фирми, които вече са на този пазар? Тази дисциплина ще отговори точно на тези въпроси. Тази дисциплина е самостоятелна, но и допълваща избираемата дисциплина „Предприемачество в ИТ индустрията“, както и избираемата дисциплина „Преговори в ИТ индустрията“.

 

24.    Паралелно програмиране със C# и Task Parallel Library, доц. д-р Николай Павлов (30 места, за всички)

Записване I етап: на 03.06.2019 г. от 15:00 ч. до 16:00 ч. в 246 к.з.

Последното десетилетие производителите на микропроцесори достигат границите на възможностите за увеличаване на скоростта чрез традиционните техники: тактовата честота и линейната обработка на инструкции. Вместо това усилията са насочени към създаване на многоядрени и хипернишкови архитектури. Увеличеният брой ядра не дава очакваното увеличение на скоростта за обработка: 2 x 3GHz < 6 GHz. Нужен е нов подход в програмирането, който да позволи ефективното оползотворяване на наличните процесорни ядра. Курсът ще представи основните проблеми и задачи пред създаването на производителен код за многопроцесорни и многоядрени системи чрез последните версии на езика C# и Task Parallel Library на Microsoft .NET Framework.

 

25.    Разработка на игри в C++ с Unreal Engine 4, проф. д-р Антон Илиев, доц. д-р Анна Малинова, хон. ас. Колорадо Старк (Enigma Software) (30 места, за всички)

Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. в каб. 344

Курсът прави въведение в програмирането на 3D игри. Дисциплината включва основи на програмирането със С++, както и въведение в свързването на С++ код с компоненти на енджина като Level Design, aнимации, AI и т.н. В края на курса се създава малка завършена 3D игра. Дисциплината се провежда на английски език.

 

26.    Бизнес право, проф. д-р Асен Рахнев, хон. ас. Илиан Иванов (директор на дирекция „Правно-нормативно обслужване” в общ. Пловдив) (30 места, за всички)

Записване I етап: на 06.06.2019 г. от 14:30 ч. до 15:30 ч. в каб. 344

„Бизнес право” е компилация от няколко правни отрасли, които се изучават самостоятелно в юридическите и други факултети. Тази дисциплина се преподава на малко места във висшите учебни заведения в България, докато в европейските и американски университети и колежи това е предметът, който извежда престижа на съответния факултет на по-предни позиции в съревнованието с останалите. Основната цел и предизвикателство на лекционния курс е студентите да се запознаят с обществените отношения, които създават облигационни или търговски връзки между лица, които осъществяват търговска дейност, да усвоят правилния подход към релацията между търговските субекти и държавната/местна администрация. Акцент се поставя на международната търговия и информационните технологии в условията на глобализиращия се свят. Разглеждат се правните аспекти на електронната търговия, авторските права върху софтуерните продукти и тяхната защита. В рамките на дисциплината се съдържа и сравнително изучаване на институти и форми, реципирани и обогатени от работещи модели от други страни, но предимно от правото на страните-членки на ЕС. Очакваните резултати от изучаването на дисциплината „Бизнес право” е студентите да усвоят достатъчно голям набор от знания и компетентности, така щото да имат възможност самостоятелно да създадат търговско дружество, което да излезе на арената на международната търговия, да усвоят познания за реализиране на електронна търговия, както и да формират представа за способите за защита на авторския си продукт, да придобият умения и навици за работа с документи и тяхното коректно идентифициране и използване.

 

27.    Платформена виртуализация, проф. д-р Ангел Голев, хон. ас. Росен Христев (30 места, за всички)

Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 10:30 ч. до 11:30 ч. в 541 к.з.

Курсът ще има за цел да запознае студентите с основите на платформената виртуализация, която все по-често се среща в различни по големина компании. Те ще придобият знания и умения как да разширят възможностите на една ИТ инфраструктура чрез интегриране на локална или пълна виртуализация. Студентите ще се запознаят с различните видове платформена виртуализация. В курса те ще бъдат запознати с основните PaaS, използвани за локална или пълна виртуализация – ProxMox, Hyper-V и VMware ESXi. Също така ще научат възможностите за инсталиране и конфигуриране на тези платформи.

 

28.    Програмиране с Delphi, доц. д-р Тодорка Терзиева, гл. ас. д-р Мариана Крушкова (30 места, за всички)

Записване I етап: на 04.06.2019 г. от 14:30 ч. до 15:30 ч. в каб. 544

Курсът има за цел да затвърди практическото използване на основни управляващи конструкции в програмирането използвайки удобната среда за програмиране Delphi. Ще се наблегне предимно на възможностите на езика за решаване на практически задачи, както и на реализирането на някои популярни алгоритми.

 

29.    Приложения за бази данни с Entity Framework, проф. д-р Ангел Голев, хон. ас. Любен Киков (30 места, за всички)

Записване I етап: на 06.06.2019 г. от 10:30 ч. до 11:30 ч. в 231 с.з.

Целта на курса е да се развият практически умения за работа с Entity Framework (EF), която е стандарт за ORM  технология в C# и .NET. Изучават се практическото използване на  DB сървър – в случая SQL Server, платфор-ми и технологии за достъп до данни – ADO.NET, Entity Framework, както импортиране и експортиране на данни към различни формати – JSON и XML. Entity Framework предоставя мощно обектно-ориентирано API за заявки към базата посредством  CRUD операции. В курса ще бъдат разгледани подходите “database first” и “code first”, които позволяват “mapping” между релационна база с данни и обектно ориентиран модел. Ще бъде използвана AppHarbor .NET Platform as  a Service за хостване на реални проекти в мрежата, както и взаимодейс-твието  на AppHarbor и GitHub за version-control и deploy на приложения. ПРЕДВАРИТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ: Основни познания по HTML, CSS и Object-oriented programming.

 

30.    Изграждане на динамични уеб приложения и SEO оптимизация, доц. д-р Тодорка Терзиева, хон. ас. Николай Чочев (30 места, за всички)

Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 11:30 ч. до 12:30 ч. в 146 к.з.

Целта на курса е студентите да придобият необходими знания и главно практически умения за изграждане на съвременни уеб сайтове чрез имплементиране на код от PSD картинка до работещо приложение със система за управление на уеб съдържанието и по-точно практикум за професията front-end developer. Също ще се наблегне на маркетинга и SEO частта за всеки един уеб проект и неговото развитие. В упражненията ще се работи по задачи, свързани с конкретен аспект от предварително специфициран практически проект, в който ще се прилагат теоретичните знания, придобити в лекциите. Дисциплината завършва с разработване на проект и представянето му под формата на уеб сайт.

 

31.    Разработка и приложения на ефективни алгоритми, проф. д-р Ангел Голев, хон. ас. Георги Димитров (30 места, за всички)

Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 14:30 ч. до 15:30 ч. в каб. 344

В курса ще се използват често срещани проблеми задавани в интервюта и състезания за демонстрация на бързи и леки алгоритми и структури от данни. Ще говорим за ефективност на алгоритми и какво значи линейна и логаритмична скорост. Обучението ще е със силно практическа насоченост.

Необходимо е студентите, които се записват да имат базови познания по програмиране с C#, C++ или Java. Силен математически профил е плюс.

 

32.    Обща теория на правото в информационното общество, доц. д-р Иван Шотлеков, хон. ас. д-р Владимир Вълев (30 места, за всички)

Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 13:00 ч. до 14:00 ч. в 233 с.з.

Човешките групи не биха могли да оцелеят без своеобразна йерархия, която да определя мястото на всеки един член от обществото и да изисква от него съобразяване с една или с друга вече установена норма. По тази причина писани и неписани правила винаги ще има.

В епохата на глобализация, на криптовалути и безнесактивности съществуващи преимуществено във виртуалното пространство продължават да съществуват правила и норми, чието познаване носи изключителни ползи на лицата запознати с принципа им на действие. Законите в социума съществуват и благодарение на човешката склонност да се следва чуждо поведение.

Целта на настоящия курс е да запознае студентите с основните институти на правото като общи правила за поведение, защото именно правото е основният регулатор на обществени отношения и връзки, от които е съставено всяко едно общество.

 

33.    Проектно-базирано обучение по математика, информатика и информационни технологии, проф. д-р Коста Гъров, доц. д-р Ивайло Старибратов, докт. Деяна Пейкова (30 места, за 3 к. на спец. ИТМОМ и МИИТ

Записване на II етап в каб. 344

Избираемата дисциплина е изключително полезна за учителите по математика, инфор-матика и информационни технологии в средните училища. Подробно се разглеждат над 10 подхода за работа в учебните часове. Студентите се запознават с най-новите методи за раз-работване на проекти, както и работата в екип. Проектно-базираното обучение е съвременна методика, която придоби популярност в Западна Европа и САЩ поради високата успевае-мост на учениците и тяхната мотивираност от прилагането му. В курсът задълбочено се раз-глеждат и работата на преподавателите в професионални училищни общности. Дисципли-ната подготвя бъдещите преподаватели за използване на един иновативен и различен метод на преподаване, които е насочен към индивидуалните интереси на учениците.

 

34.    Бизнес приложения за интернет с HTML, CSS и JavaScript, проф. д-р Минчо Сандалски (30 места, за всички)

Записване I етап: на 07.06.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. в каб. 542

Целта на избираемата дисциплина е студентите да получат базови знания за основните понятия, методи, технологии и програмни средства, които се използват в теорията и практиката за програмиране в Internet, насочени към информационната услуга World Wide Web. Особено внимание се обръща на възможностите на езиците HTML, CSS и JavaScript, които се използват за реализиране на Wеb-страници. Студентите ще бъдат запознати с базовите средства за представяне на мултимедийни елементи и хипервръзки в Web-страниците, както и с възможностите за диалог с посетителите на Web-сайтове.

 

 

 

Следваща  
Актуално
Още новини
Архив на новините
© 2009 ФМИ