Форум Поща Карта на сайта Търсене Връзки Контакти
Начало Новини    English
Избираеми дисциплини 2017/2018 г., есенен триместър, редовно об.

ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ “ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ”

ФАКУЛТЕТ ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА

ИЗБИРАЕМИ ДИСЦИПЛИНИ
ЕСЕНЕН ТРИМЕСТЪР 2017/2018

(бакалавърски специалности – редовно обучение)


  • По учебен план през Есенния триместър имат задължително избираема дисциплина студентите от:  
    • ІІ, ІІІ, ІV курс Бизнес информационни технологии 
    • ІІ, ІІІ, IV курс Информатика 
    • II, ІІІ, IV курс Софтуерни технологии и дизайн 
    • ІІ, ІІІ, ІV курс Бизнес математика 
    • ІІІ, IV курс Математика 
    • III, IV курс Приложна математика 
    • II, ІІІ курс Математика и информатика 
    • ІІ, III курс Информационни технологии, математика и образователен мениджмънт
    • II курс Софтуерно инженерство
  • Броят на студентите за всяка дисциплина е ограничен.
  • Записването ще става по следния начин:
  • I етап: записване при преподавателите, които са посочили съответно ден и час за записване от 29.05.2017 г. до 02.06.2017 г. (критериите за подбор на студенти е право на преподавателя);
  • II етап: за незаетите места записването продължава за всички студенти от 05.06.2017 г. в стая 344.
  • Незаписалите избираема дисциплина студенти не получават заверка за настоящия Есенен триместър.
  • За избираема дисциплина се признава и дисциплина, невключена в учебния план на съответната специалност, по която е положен вече изпит в друга специалност на нашия или други факултети. 
  • Студентите могат да запишат и втора избираема дисциплина, което може да стане само в началото на следващия триместър с разрешението на Декана, ако за втората дисциплина има свободни места и не е в полуденя на вече записаната дисциплина.
  • Студенти, нямащи задължение за записване на избираема дисциплина за следващия триместър, но желаещи да запишат такава, подават в началото на следващия триместър молба до декана, която се удовлетворява при наличие на свободни места.

  

АНОТАЦИИ НА ИЗБИРАЕМИТЕ ДИСЦИПЛИНИ

1. Приложения на алгебрични методи в елементарната и висшата математика, проф. д.м.н. Тодор Желязков (30 места, за всички)
записване I етап: на 29.05.2017 г. от 10:30 ч. до 11:30 ч. в 442 каб.
Решаване на произволни системи уравнения от висока степен чрез използване на резултантите. Решаване на уравнения и неравенства чрез използване на квадратичните форми. Решаване на симетрични и антисиметрични системи уравнения.Рационализиране на знаменателя на дроб чрез елементарни методи, чрез използване на най-голям общ делител на полиноми, чрез симетрични полиноми и чрез използване на теория на полетата. Трансформация на уравненията чрез използване на симетричните полиноми. Разлагане на произволни полиноми на множители, доказване на условни тъждества и симетрични неравенства. Приложение на аксиоматиката на понятието пръстен за доказване  на правилото (-).(-)=(+) и някои други правила в училищната математика.

2. Нестандартни математически задачи, проф. д-р Пенка Рангелова (30 места, за всички)
записване I етап: на 29.05.2017 г. от 09:00 ч. до 15:00 ч. в 238 каб.
Целта на учебната дисциплина е да запознае студентите с различни методи за решаване на нестандартни задачи по математика и да формира у тях умения за да се справят с такива задачи. Застъпени са следните методи: сравняване на лица на равнинни фигури, принцип на Дирихле, принцип на крайния елемент, метод на включване и изключване, решаване на уравнения и системи уравнения с отделяне на точни квадрати, решаване на диофантови уравнения и теория на игрите.

3. Бизнес динамика, гл. ас. д-р Асен Христов (30 места, за всички)
записване I етап: на 02.06.2017 г. от 12:30 ч. до 13:30 ч. в 239 каб.
Динамичният подход в бизнес икономическите модели се състои в отчитането на фактора време. Целта на настоящия курс е да запознае студентите с класическите и съвременни динамични модели на пазарно поведение в микроикономиката, мениджмънта и маркетинга. Разглеждат се модели, свързани с частичното пазарно равновесие, кривата на обучението, кривата „разходи-ползи“, разпространението на иновации, ефекта от рекламни кампании и др. Във всички тях се правят изводи, подпомагащи вземането на управленски решения за един успешен бизнес. Забележителното е, че с използване на сравнително елементарен математически апарат се получават икономически резултати с голямо теоретично и практическо приложение.

4. Математически основи на компютърната графика, гл. ас. д-р Ива Докузова (30 места, за всички)
записване I етап: на 31.05.2017 г. от 12:00 ч. до 13:00 ч. в 245 каб.
За да се решат различни задачи в съвременната компютърна геометрия и графика се използват знания от аналитичната геометрия, диференциалната геометрия, линейната алгебра, проективната и дескриптивна геометрия, теорията на графите, числените методи, математическата логика и др. Учебната дисциплина „Математически основи на компютърната графика” не е компилация от тях. Тя се появява поради необходимостта от изготвяне на програмен софтуер за съвременните компютри. Въпреки разнообразието от задачи с математически и алгоритмичен характер в компютърната графика, всички те се свеждат до въпроса за аналитично описание и представяне на криви и начупени линии, лица и повърхнини в двумерно и тримерно пространство. Тази избираема дисциплина съдържа два основни раздела – „Геометрични преобразувания” и „Обработка на геометрични данни”, с изучаването на които се правят първи стъпки в компютърната геометрия и графика. Основната задача на учебната дисциплина е да даде в достъпна форма математическия апарат за създаване на изображения на геометрическите обекти на екрана и за тяхното движение. След като е усвоил материала, всеки студент трябва да може да съставя геометричен модел на обекта, да задава преобразувания на обекта (ротация, транслация, промяна на мащаба и др.), да въвежда нагледно (аксонометрическо, перспективно) изображение на екрана на компютъра, да описва обекти, съставени от геометрични елементи, да конструира линии и повърхнини.

5. Итерационни методи, проф. д.м.н. Петко Пройнов (30 места, за всички)
записване I етап: на 30.05.2017 г. от 11:30 ч. до 13:00 ч. в 243 каб.
Една от най-древните и същевременно една от най-актуалните съвременни математически задачи е задачата за числено решаване на уравнения. Курсът е посветен на итерационни методи за числено решаване на нелинейни уравнения. Той е подходящ както за студенти, които харесват теретичната математика така и за студенти, които предпочитат приложната математика. Курсът дава основа за разработване на курсови и дипломни работи (теоретични разработки, провеждане на компютърни експерименти, програмно осигуряване на итерационни методи).

6. Методи за решаване на екстремални задачи, проф. д.м.н. Христо Семерджиев (30 места, за всички)
записване I етап: на 02.06.2017 г. от 12:00 ч. до 13:00 ч. в 338 каб.
Настоящата дисциплина разглежда важните за средните училища екстремални задачи, т.е. задачи, при които в дадено множество от елементи се търси този, който е най-голям (или най-малък). Разглежданите елементи могат да бъдат отсечки, ъгли, лица, обеми или стойности на дадени функции. Ще се изучат следните методи: метод на производните; метод, базиращ се на следствия от неравенството между средното аритметично и средното геометрично на дадени величини (неравенство на Коши); тригонометричен метод;.чисто геометричен метод. Ще бъде показано, че за болшинството задачи, при подходяща предварителна подготовка, може да се използва неравенството на Коши. Избираемата дисциплина е изключително полезна за учителите по математика в средните училища. Детаилно ще се разгледат над 50 екстремални задачи. Ще бъдат разгледани и методи за приближено решаване на есктремални задачи. Голям интерес представляват следните екзотични екстремални задачи: най-дълъг тригонометричен полином, най-дълъг алгебричен полином, алгебричен полином най-малко отклоняващ се от нулата и определяне на най-висшата алгебрична степен на точност на квадратурните формули.

7. Въведение в математиката на парите, доц. д-р Боян Златанов (30 места, за всички)
записване I етап: на 29.05.2017 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. в 445 каб.
Теорема за простата лихва, просто лихва, когато лихвеният период се измерва в дни. Сложна лихва, Вътрешна норма на възвращаемост. Инфлация, индекс на потребителските цени, данъци. Обикновена доходност, бъдеща доходност, безсрочна доходност. Заеми и риск. Амортизаци, амортизационни таблици, периодични плащания. Кредитни карти, площания с кредитни карти, номериране на кредитните карти. Полици, изискуеми облигации, същровищни бонове, облигационнен портфейл. Акциии и фондови пазари, купуване и продаване на акци. Деривативни инструменти, модел на стоковия пазар.

8. Въведение във функционалния анализ, проф. д.м.н. Степан Костадинов, проф. д-р Андрей Захариев, доц. д-р Атанаска Георгиева (30 места, за за БМ, ПМ, МИ, ИТМОМ)
записване I етап: на 02.06.2017 г. от 12:00 ч. до 13:00 ч. в 439 каб.
Предлаганият курс представлява достъпно въведение в абстрактните методи на функционалния анализ, които са най-съществени за практическите приложения. Изложени са основите на теорията на банаховите и метрични пространства, както и интеграла на Лебег. На базата на примери е изградена теорията на линейните и нелинейните оператори във функционални пространства. Курсът е подходящ за студенти и докторанти от всички специалности на ФМИ.

9. Въведение в теоретичната информатика, доц. д-р Христо Кискинов (30 места, за СТД и БИТ)
записване I етап: на 30.05.2017 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. в 439 каб.
Успоредно с бурното развитие и приложение на компютрите, все по-значима става и науката, стояща зад тези успехи – теоретичната инмформатика. Целта на курса е да се направи въведение в теоретичната информатика. Разгледани са необходими математически основни понятия, теорията на булевите функции, формалните езици и пораждащите ги граматики, както и теорията на абстрактните автомати.

10. Основи на моделирането, проф. д.м.н. Снежана Христова (30 места, за всички)
записване I етап: на 30.05.2017 г. от 12:00 ч. до 13:00 ч. в 342 каб.
Едно от най-използваните съвременни средства за изучаване и управление на реални процеси в съвременния свят са т.н. моделиране и симулация. Но какво представлява моделът, каква е философията на моделирането и кои са основните етапи при осъществяването му, каква е връзката между моделиране и симулация- това са част от въпросите, разглеждани в този курс. Ще бъдат представени основните видове модели, основните принципи и етапи при създаването на модел (от идеализацията през реализацията до имплементирането). Ще бъдат представени редица елементарни модели от различни области на науката (физика, химия, биология), на медицината, бизнеса, както и вседневния ни живот. Основната част от разглежданите модели ще бъдат компютърно реализирани и изследвани чрез използване на подходящ софтуер. Всеки студент ще бъде включен в група, която в зависимост от интересите на участниците, ще разработва подходящ модел, с цел да се придобият умения и способности за реално приложение и компютърно имплементиране на модели.

11. Бизнес статистика със SPSS, проф. д.м.н. Снежана Гочева, гл. ас. д-р Атанас Иванов (30 места, за всички)
записване I етап: на 31.05.2017 г. от 13:30 ч. до 14:30 ч. в 538 каб.
Със стремителното напредване на информационните технологии и повсеместното използване на компютри, фактор от основна важност е натрупването на големи количества от разнородна информация. В сферата на бизнеса и икономиката ежедневно се събират данни за продажби, складови наличности, за инвестиции, финансови данни и др., основно от числов тип. Възниква нужда от тяхната статистическа обработка с цел систематизиране, извличане на основни тенденции, предвиждания и др. Целта на предлаганата избираема дисциплина е бързо и лесно навлизане на студентите в статистиката с помощта на IBM SPSS - един от най-разпространените статистически пакети за обработка на емпирични данни, с широко приложение както в по-големи организации, занимаващи се със социологически, икономически и маркетингови изследвания, така и в малки и средни фирми, университети и др. области. Курсът включва следните основни теми: Начална обработка на данни, Модифициране на данни, Графично представяне, Разпределения, тестове и проверка на хипотези, Корелационен, дисперсионен, регресионен анализ и др., Анализ на временни редове. Обучението се провежда изцяло с компютър и се решават практически задачи с ориентация към бизнеса. За самостоятелна работа се задават домашни и курсови работи. Успешно завършилите обучението по тази учебна дисциплина ще са добили практически знания и умения да подбират подходящ метод, да обработват реални данни с помощта на SPSS и да интерпретират получените резултати. Курсът е предназначен за всички курсове. Не се изискват предварителни познания по статистика.

12. Въведение в маркетинговите изследвания, доц. д-р Христина Кулина, гл. ас. д-р Десислава Войникова (30 места, без БИТ и БМ)
 записване I етап: на 29.05.2017 г. от 10:30 ч. до 11:30 ч. в 540 каб.
Курсът въвежда основни понятия от областта на маркитинговите изследвания и принципите на обработка на емпирични данни. Запознава с основните възможности на софтуерния пакет SPSS за въвеждане, кодиране, типове данни, формиране на извадки, графично представяне и начален анализ на данни. Хипотези. Включва изследване на типа на разпределението, изследване на различия, построяване на линейни регресионни модели и оценки, провеждане на факторен и клъстерен анализ. Основната част е посветена на моделирането на данни за маркетингови изследвания чрез класификационни и регресионни дървета и прогнозиране. Изучаване на потребителските предпочитания с разглежданите методи. Предвижда се обучение на студентите чрез разработка на групови курсови задачи и проекти с реални данни. Необходимо условие е начална компютърна грамотност и работа с електронни таблици.

13. Програмиране на SAS, доц. д-р Веска Нончева, док-т Василка Събева (30 места, за всички)
записване I етап: на 31.05.2017 г. от 09:00 ч. до 10:00 ч. в 231 каб.
SAS е и система за анализ на данни, и език за програмиране, реализирани като облачна технология. Учене на SAS с примери е съвременния подход за изучаване на SAS. Дисциплината е насочена да разшири знанията и уменията на студентите да програмират.С познанията си те ще могат да се реализират като анализатори на данни, бизнес анализатори, да анализират данни от маркетингови и социологически проучвания, да разработват свои бизнес приложения, да програмират своите идеи.

14. Програмиране с Delphi, проф. д-р Христо Крушков, гл. ас. д-р Мариана Крушкова (30 места, за всички)
записване I етап: на 02.06.2017 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. в 544 каб.
Курсът има за цел да запознае учащите се с методите и средствата на обектноориентирано програмиране на основата на езика Object Pascal и визуалната среда за програмиране DELPHI STANDARD както и да създаде практически умения за изграждане на обектова йерархия при решаване на конкретни проблеми. Специално внимание се отделя на следните теми: основни концепции в ООП; наследяване на класове; херметезация (капсулиране) на обекти; полиморфизъм; работа с визуални компоненти. Очакваните резултати след завършване на избираемата дисциплина е, че обучаемите трябва да могат да проектират и програмират с помощта на средата DELPHI STANDARD на базата на основните концепции на ООП. Общата продължителност е един триместър с 6 часа лекции в компютърна зала с цел възможност за индивидуално разглеждане и актуализиране на примерни програми в DELPHI среда. Знанията се оценяват чрез практически изпит на компютър върху разгледания материал. Необходими предварителни знания - Предполага се, че студентите имат основни познания по информатика и програмиране на базата на Pascal.

15. Дигитален маркетинг и SEO Оптимизация, доц. д-р Тодорка Терзиева, хон.ас. Николай Чочев (60 места, за всички)
записване I етап: на 30.05.2017 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. в 344 каб.
Курсът ще Ви предостави знания и умения в областта на дигиталния маркетинг и SEO оптимизацията. Той ще Ви запознае подробно с най-известните и често използвани социални мрежи и трикове, предоставяйки ви всички необходими знания за правилното управление на социалните ви профили и онлайн инструменти. По време на курса ще успеете да изградите подходящо онлайн присъствие в Google и другите търсещи машини за Вашия бизнес или уебсайт. Ще можете да изграждате Facebook/Adwods реклами, които да повишат значително посещенията и ангажираността на Вашата онлайн аудитория. Ще се научите как да създавате и оптимизирате Youtube видеоклипове, как да ги рекламирате и разпространявате. Ще се запознаете с възможностите, които LinkedIn ви предоставя за професионалното представяне на Вас и Вашия бизнес. Всеки от курса ще се научи да прави основна on-page оптимизация на един проект и да работи по ежемесечна off-page оптимизация. Предполага се, че обучаемите имат основни познания по информатика и уеб програмиране.

16. Разработка на уеб приложения с JavaScript библиотеки, доц. д-р Тодорка Терзиева, хон. ас. Гергана Добрикова (60 места, за всички)
записване I етап: на 31.05.2017 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. в 344 каб.
Целта на курса е запознаване с работата на едни от най-популярните JavaScript библио-теки и тяхната имплементация в web-приложения. Студентите ще придобият теоретични и практически знания за работа с JavaScript библиотеки като JQuery, D3, Underscore, които пома-гат за изграждането на гъвкави и добре структурирани приложения. Ще се обърне внимание и на добри техники за работа с тях, включително и използването на Build Tools. Необходими са базови познания по HTML и JavaScript.

17. Приложни специализирани методи за решаване на задачи от числения анализ, проф. д-р Николай Кюркчиев (30 места, за всички)
записване I етап: на 02.06.2017 г. от 09:00 ч. до 12:00 ч. в 531 каб. и от 12:30 ч. – 14:00 ч. в 440 каб.
Целта на курса е да запознае студентите с някои нестандартни подходи за конструиране на итерационни алгоритми и числени методи от алгебрата и анализа, които възникват от теорията и практиката на имидж-процесите, томографията и др. За практическото прилагане на методите от курса ще се използва програмната система MATHEMATICA.

18. Преговори в IT индустрията, доц. д-р Николай Павлов, хон. ас. Силвия Павлова (60 места, за всички)
записване I етап: на 02.06.2017 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. в 344 каб.
Всяка компания съществува, защото има клиенти, които да ползват продуктите и/или услугите й. Но гледната точка на компанията и нейните клиенти върху „добрата” сделка е различна. За компанията това е предоставена услуга/продукт с достатъчно добро качество, така че да е приемливо за клиента. Същевременно услугата/продуктът трябва да е с възможно най-ниска себестойност, но възможно най-висока цена, за да бъде фирмата на печалба. За клиента това е закупувана услуга/продукт с удовлетворяващо качество на възможно най-ниската за това качество цена. Договарянето именно на съотношението цена/качество е във фокуса на всички преговори. А факторите, които влияят върху преговорите са много и са както обективни, така и твърде субективни.Тази дисциплина разглежда факторите, които влияят върху преговорите, и предоставя техники за провеждане на по-успешни и за двете страни преговори. Дисциплината е самостоятелна, но и допълваща Избираемата дисциплина Предприемачество.

19. Паралелно програмиране със C# и Task Parallel Library, доц. д-р Николай Павлов (60 места, за всички)
записване I етап: на 02.06.2017 г. от 13:30 ч. до 14:30 ч. в 344 каб.
Последното десетилетие производителите на микропроцесори достигат границите на възможностите за увеличаване на скоростта чрез традиционните техники: тактовата честота и линейната обработка на инструкции. Вместо това усилията са насочени към създаване на многоядрени и хипернишкови архитектури. Увеличеният брой ядра не дава очакваното увеличение на скоростта за обработка: 2 x 3GHz < 6 GHz. Нужен е нов подход в програмирането, който да позволи ефективното оползотворяване на наличните процесорни ядра. Курсът ще представи основните проблеми и задачи пред създаването на производителен код за многопроцесорни и многоядрени системи чрез последните версии на езика C# и Task Parallel Library на Microsoft .NET Framework.

20. Бизнес право, ІІ част, проф. д-р Асен Рахнев, хон. ас. Илиан Иванов (директор в община –Пловдив) (30 места, за всички)
записване I етап: на 30.05.2017 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. в 344 каб.
„Бизнес право” е компилация от няколко правни отрасли, които се изучават самостоятелно в юридическите и други факултети. Тази дисциплина се преподава на малко места във висшите учебни заведения в България, докато в европейските и американски университети и колежи това е предметът, който извежда престижа на съответния факултет на по-предни позиции в съревнованието с останалите. Основната цел и предизвикателство на втората част от лекционния курс е студентите да се запознаят със специфичните елементи на развитието на търговските отношения в конкурента среда, способите и методите за защита от нелоялна конкуренция, неправомерни търговски практики, начини за защита на потребителя, подаване на жалби и сигнали до КЗК, КЗП и други органи на изпълнителната и съдебната власт. Засяга се и търговската медиация в международните бизнес отношения. Очакваните резултати от изучаването на дисциплината „Бизнес право” е студентите да обогатят своя набор от знания и компетентности, така щото да имат възможност самостоятелно да участват на националния и международен конкурентен пазар, да придобият умения и навици за навременно идентифициране на конкретен проблем, засягащ определена правна сфера и ефективни способи за справяне с него.

21. Информационна сигурност, доц. д-р Николай Касъклиев (30 места, за всички)
записване I етап: на 29.05.2017 г. от 13:30 ч. до 14:30 ч. в 437 каб.
Основната цел на курса е запознаване на студентите със задачите, понятията, методите и средствата на информационната сигурност. Разглеждат се съвременни методи за осигуряване на високо ниво на сигурност на информацията в една организация. Основни теми в курса са: основи на информационна а сигурност, законодателна база, технологии и стандарти в областта, както и технически средства, и др. Прави се сравнителен анализ на различни софтуерни средства за осигуряване на сигурна и надеждна информация. Специално внимание се отделя на организационния и процедурен аспект и различните подходи за оценка на риска.

22. Програмиране с Node.js, доц. д-р Елена Сомова, ас. д-р Георги Пашев (30 места, за всички)
записване I етап: на 29.05.2017 г. от 12:15 ч. до 13:15 ч. в 127 каб.
В дисциплината се покриват основни прилики и разлики между JavaScript и Node.JS; разработване на уеб приложения; програмен стек; процес на компилация и изпълнение чрез компилатор и енджин за JavaScript V8; построяване на програмен стек, HTTP Server; callback функции; асинхронни библиотеки и callback функции; управление на клиентски заявки от HTTP Server, в т.ч. и рутиране на заявки; Отговор на заявки от HTTP Server; Управление на потока на изчислителния процес чрез библиотеки за потоково програмиране като step; консумиране на уеб услуги чрез модули/библиотеки като sync-request, request, soap, easysoap, node-rest-client и други. Дисциплината предлага и задълбочена информация за създаване на модули в Node.JS, както и на C++ базирани плъгини за него. Това означава, че който е минал през тази дисциплина ще може не просто да създава приложения върху Node.JS, но и да разширява неговата функционалност с нови плъгини/модули.

23. Приложна криптография в Интернет с PHP, доц. д-р Елена Сомова, хон. ас. Тони Каравасилев (30 места, за всички)
записване I етап: на 02.06.2017 г. от 14:00 ч. до 15:00 ч. в 541 к. з.
Курсът разглежда вградените криптографски класове в езикът PHP и вградените криптографски функционалности на бази данни MySQL. Разглеждат се в детайли подходите за двустранна валидация чрез JavaScript/jQuery и подсигуряването на уеб сървърите на мрежово и операционно ниво. Студентите получават теоретични знания по приложна криптография и се научават да ги използват практически чрез криптографски библиотеки за PHP. Курсът разглежда детайлно защитата на файлове, бази данни и уеб сайтове. Записалите го студенти ще получат практически знания как да проектират и осигурят защитата на своите уеб софтуерни продукти. Специално внимание е отделено на връзката клиент-сървър, SSL сертификатите и архитектурата на криптографската система използвана в софтуерната рамка CodeIgniter. В края на курса студентите ще реализират собствени обектно-ориентирани криптографски библиотеки за употреба в уеб приложения, с придобитите познания по PHP и ще ги използват в проектите си. ПРЕДВАРИТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ: Към студентите има изисквания за предварителни основни знания по обектно-ориентираното програмиране (ООП), XHTML/HTML, CSS, JаvaScript и PHP. Ентусиазмът и познанията по бази данни (MySQL) и софтуерни шаблони за дизайн са препоръчителни. Студентите, завършили спец. курса „Магията на простите числа“ и имащи интерес в използването на материала, са с предимство при записването за дисциплината.

24. Инвестиране и лични финанси, доц. д-р Елена Сомова, хон. ас. Светозар Гледачев (30 места, за всички)
записване I етап: на 02.06.2017 г. от 09:30 ч. до 10:30 ч. в 344 каб.
Има две групи хора: такива, които работят за пари, работна заплата;и такива, за които работят парите. Дори и най-добрия мениджър, утре може да остане на улицата. Особено в настоящата криза повечето световни компании смениха ръководството си. Ставаш безработен. От богат и с положение – беден и забравен. Кой иска да е от тях? Какво може да се направи, как да посрещнем финансовите предизвикателства, как да управляваме личните си финанси, колкото и малки да са – това е целта на курса. Основният доход на над 40% от насе­лението на САЩ е от акции и облигации, а не от заплата. Българинът може да управлява само­лет или кораб, но не и личните си финанси. За принципите и възможностите да останеш фи­нан­сово стабилен или да растеш независимо от етапите на кризата е посветен настоящият курс.

25. Технологии за виртуализация, проф. д.м.н. Георги Тотков, док-т Слави Глухов (30 места, за всички)
записване I етап: от 02.06.2017 г. от 10:30 ч. до 11:30 ч. в 344 каб.
Целта на курса е да запознае студентите с водещите софтуери за виртуализация и тяхното приложение при решаване на конкретни инфраструктурни проблеми. Ще бъдат разг-ледани и сравнени възможностите на водещите софтуерни решения както и лимитациите при тях. Студентите ще бъдат запознати с няколко хипервайзор-а, както и методи за реализиране на хардуерна независимост и капсулация на виртуалните машини. Ще бъдат разгледани различни варианти за споделяне и оптимизиране използването на физическите ресурси.

26. Управление на софтуерни проекти и процеси, проф. д-р Минчо Сандалски (30 места, за всички)
записване I етап: на 02.06.2017 г. от 11:30 ч. до 12:30 ч. в 542 каб.
Управлението на проекти е динамично развиваща се професия и представлява критичен фактор за икономическия растеж на различни институции. Курсът разглежда два от най-популярните методи за управление на проекти: PRINCE2 и TenStep. Въвеждат се основните процеси като Стартиране, Иницииране, Ръководене на проект, Планиране, Контролиране на етапите, Управление на риска и др. Дискутират се изготвянето и управлението на график и бюджет, управлението на проблеми и промени на проекта и др. Обръща се внимание на международните изисквания и софтуерните стандарти както в областта на качеството и сигурността на информационните технологии (БДС ISO/IEC 27002:2008 и др.), така и за управление на услугите (ISO/IEC 20000-1:2011 и др.). Предвиждат се практически занятия за разработване на проект, което служи за оформяне на оценката от курса.

27. Търговско право в информационното общество, доц. д-р Иван Шотлеков, хон. ас. Владимир Вълев (прокурор в Окръжна прокуратура) (30 места, за всички)
записване I етап: на 31.05.2017 г. от 09:00 ч. до 10:00 ч. в 344 каб.
Целта на настоящия лекционен курс е да запознае студентите с нормите, които регули-рат правното положение на търговците и отношенията, в които те влизат при осъществяване на дейността си, за да могат един ден да създават и управляват собствени търговски дружества, които да задоволят материалните и духовните им потребности, да допринасят за развитието на нашето общество и държава.

28. Проектиране и управление на локални компютърни мрежи, доц. д-р Генчо Стоицов (30 места, за всички)
записване I етап: на 02.06.2017 г. от 09:30 ч. до 10:30 ч. в 431 к. з.
Целта на курса е студентите да придобият практически умения за физическо изграждане на локална компютърна мрежа от тип IEEE 802.3 и IEEE 802.11, определяне на нейните TCP/IP конфигурационни параметри и администриране, съобразено с използваните иновативни методи и технологии в училищното обучение. Акцентира се върху RouterOS операционната система, използвана в MikroTik рутиращите устройства. За проектиране на по-сложни мрежови топологии се предлагат методически разработки на задачи, включващи реализирането на виртуални топологии. Част от използвания инструментариум е симулационната среда GNS3, осигуряваща възможност за проектиране, конфигуриране и тестване на виртуални топологии. Очакваните резултати са свързани с придобиването на трайни знания и умения за изграждане и управление на малки локални мрежи.       

29. Графични стандарти: OpenGL, гл. ас. д-р Александър Пенев (30 места, за всички)
записване I етап: на 29.05.2017 г. от 13:00 ч. до 14:00 ч. в 547 каб.
Курсът разглежда основите на стандарта OpenGL (OpenGL 2.1, OpenGL Shading Language 1.20, GLU и др.), както и начините на приложението му. Използват се конкретни реализации на интерфейсните библиотеки на езиците за програмиране C, C#, Java и Delphi. Някои от по-важните разглеждани области са: моделиране на тримерни тела и сцени, геометрични преобразувания, работа с цветове и прозрачност, материали, светлинни източници и модели на осветяване, текстури, работа с буфери, права и обратна връзка (Rendering, Select и Feedback), разширения на стандарта, основите на OpenGL Shading Language, профили, deprecation model, NURBS криви и повърхнини и др. Засягат се и някои основни елементи от WebGL, OpenGL ES и по-новите версии на OpenGL. По време на курса студентите реализират множество примери базирани на OpenGL.

30. Мобилни приложения, проф. д-р Станимир Стоянов, ас. Йордан Тодоров (60 места, за всички)
записване I етап: на 01.06.2017 г. от 12:00 ч. до 13:00 ч. в 430 каб.
Курсът цели да запознае студента с основите за програмиране на приложения за мобилни устройства работещи на операционна система Андроид. Студентите ще се запознаят с различните среди за програмиране както и техните предимства и недостатъци. Ще бъде разгледано андроид SDK-то и възможностите които позволява. Ще бъде разгледано от какво точно се състои един проект за андроид приложение. След запознаване с основите ще се проследи процесът на разработване на реално приложение.

31. Разработка на игри в C++ с Unreal Engine 4, проф. д-р Антон Илиев, доц. д-р Анна Малинова, хон. ас. Колорадо Старк (Enigma Software) (60 места, за всички)
записване I етап: на 31.05.2017 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. в 344 каб.
Курсът прави въведение в програмирането на 3D игри. Дисциплината включва основи на програмирането със С++, както и въведение в свързването на С++ код с компоненти на енджина като AI, aнимации, Level Design и т.н. В края на курса се създава малка завършена 3D игра. Дисциплината се провежда на английски език.

32. Английски език ниво А2 (Практикум), доц. д-р Иван Шотлеков, гл. ас. д-р Ваня Иванова (30 места, за всички)
записване I етап: на 31.05.2017 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. в 344 каб.
Курсът е насочен към студенти с придобито ниво по английски език А1, които имат силна мотивация да продължат към следващото езиково ниво. Освен учебните материали, с които ще се работи по време на семинарните упражнения, ще бъдат подготвени голям брой теми за самостоятелно изследване и задачи за самостоятелна работа. Курсът ще наблегне на развиване на уменията за водене на разговор и устно изложение, наред със задължителните лексикални и граматични помощни средства, които да подпомогнат тези умения. Материалът е разпределен в самостоятелни  теми, чийто обем е съобразен с определения хорариум. От решаващо значение за успешното завършване на избираемата дисциплина е инициативата на обучаемите, които по време на цялото обучение ще бъдат насърчавани от преподавателя да провеждат самостоятелни изследвания, които да споделят и обсъждат с останалите в групата. Предварителни изисквания: Студенти, обучавани в езикови групи на ниво А1 или А1-А2, което се удостоверява от списък, изготвен от преподавателите по английски език.


Следваща  
Актуално
Още новини
Архив на новините
© 2009 ФМИ