Форум Поща Карта на сайта Търсене Връзки Контакти
Начало Учебен график Държавни изпити Програма Обучение по информационни технологии в началното училище (магистър)    English
Факултет по математика и информатика - Обучение по информационни технологии в началното училище (магистър)

ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ „ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“

ФАКУЛТЕТ ПО МАТEМАТИКА И ИНФОРМАТИКА

Магистърска програма

„ОБУЧЕНИЕ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ В НАЧАЛНОТО УЧИЛИЩЕ“

Програма за писмен държавен изпит

Изпитът е с продължителност 4 академични часа
и се състои в разработването на въпроси от изпитната програма.

  1. Компютърни системи. Хардуер – предназначение и функции на основните компоненти и характеристики.
  2. Софтуер – видове програмни продукти. Основни функции на операционната система (ОС). Видове съвременни ОС.
  3. Операционна система с графичен потребителски интерфейс. Елементи на графичния потребителски интерфейс. Файлова система. Диспечер на задачите.
  4. Компресиране и декомпресиране на данни. Архивиращи програми.
  5. Компютърни вируси и антивирусни програми. Класификация. Профилактика.
  6. Информационни технологии. Същност и видове. Основни области на приложение на универсалните приложни програмни пакети.
  7. Компютърна графика. Същност и видове. Графични файлови формати. Цветови модели.
  8. Редактори на изображения. Инструменти за чертаене на линии и фигури. Вмъкване и форматиране на текст в графично изображение. Основни операции с графични изображения. Подготовка на изображение за качване в Web.
  9. Компютърна анимация. Основни понятия. Алгоритъм за изготвяне на анимирано GIF изображение.
  10. Компютърни програми за работа със звукова и видео информация. Мултимедия.
  11. Компютърна обработка на текстове. Видове програми за обработка на текст. Характеристики. Основни понятия и правила при компютърната текстообработка. Дейности при работа с текстов документ. Работа с обекти.
  12. Електронни таблици. Основни елементи. Програми за работа с електронни таблици. Относително и абсолютно адресиране. Работа с формули и функции. Диаграми.
  13. Компютърни презентации. Настройка на дизайна. Анимационни ефекти и преходи. Използване на хипервръзки и помощни потребителски представяния. Работа с таблици, диаграми, графика, мултимедия и други обекти.
  14. Интегриране на дейности и работа по проекти. Създаване на интегрирани документи чрез вграждане и свързване на обекти.
  15. Локални и глобални компютърни мрежи. Мрежови топологии. Структура, организация и правила за работа в глобалната мрежа Интернет. Мрежови протоколи и адресация.
  16. Основни комуникационни устройства и съобщителни среди. Типове мрежи, според начина на администриране. Споделяне на мрежови ресурси.
  17. Защита на информацията в мрежова среда – защита от отказ и възстановяване, мрежова сигурност. Външни и вътрешни заплахи. Мерки за сигурност.
  18. Технологии и програми за представяне, търсене и разглеждане на информация в Интернет (WWW). Запознаване с налични ресурси за безопасен интернет. Рискове при използване на интернет от деца.
  19. Компютърно моделиране. Построяване на основни алгоритмични конструкции. Визуални среди за блоково програмиране. Скриптови текстови езици за програмиране.
  20. Създаване и публикуване на интернет страници. Средства за разработка на уеб сайтове. Основни етапи в разработката на уеб сайт.
  21. Информационни и комуникационни технологии в обучението и работа в дигитална среда.
  22. Интегриране на облачни технологии в образователния процес. Възможности за достъп до споделени ресурси. Системи за подпомагане на обучението, базирано на облачни технологии.
  23. Методика на обучението по компютърно моделиране и информационни технологии в начален етап. Основни дидактически принципи и реализацията им в обучението. 
  24. Игрови подход при изучаване на компютърно моделиране и информационни технологии в начален етап. Педагогически и компютърни игри. Групова и екипна работа в игрови ситуации.
  25. Интердисциплинарен подход на обучение. Интегриране на съвременни информационни технологии в учебния процес.

 

Програмата е одобрена от Факултетен съвет, протокол № 24 / 15.12.2021 г.

Актуално
Още новини
Архив на новините
© 2009 ФМИ