Форум Поща Карта на сайта Търсене Връзки Контакти
Начало Обучение Специалности и учебни планове Магистърски програми Междинни учебни планове Характеристики Обучение по математика в училище-1г    English
Факултет по математика и информатика - Обучение по математика в училище-1г

УЧЕБЕН ПЛАН

КВАЛИФИКАЦИОННА ХАРАКТЕРИСТИКА
НА СПЕЦИАЛНОСТ
«ОБУЧЕНИЕ ПО MATEМАТИКА В УЧИЛИЩЕ»

Специалността „Обучение по математика в училище” е от об­ластта на висше образование 1. Педагогически нау­ки,по про­­фесионалното направление 1.3. Пе­да­­г­о­гика на обучението по .... Обу­­че­ни­ето по специалността за об­ра­зо­ва­­телно-квалификационна сте­­пен „Магистър” има редовна фор­­ма с продължителност 1 година. Завър­ши­лите магистри по та­зи специалност придобиват про­фе­­си­онална квалификация „Учител по математика”.  
Обща характеристика на специалността. Завършилите тази магистърска програма при­те­жават задълбочени, профилирани и специализирани знания и умения за обучение на учениците по математика в средното училище, съобразено с новите изисквания на живота и посоченото в об­ра­зователните стандарти на МОМН за средното училище. Това включва усвояване на знания, уме­ния, инструменти, техники и методология за успешно обучение на учениците в задължителна и про­­филирана подготовка по математика. В учебния план са застъпени и избираеми дисциплини, ко­и­то дават възможност на студентите сами да определят своята тясна специализация. С фа­кул­та­тив­ните дисциплини студентите придобиват познания в различни области като: информатика, ин­формационни технологии, ико­но­мика, право, бизнес, психология, философия, езиково обучение и други. Обучението завършва с дър­жавен изпит или защита на дипломна работа, която дава въз­мож­ност за самостоятелно ре­ша­ва­не на актуален дидактически проблем свързан с обучението по математика. 
Kомпетентности на дипломираните по специалността. Всеки дипломиран учител по ма­­те­­матика с магистърска степен тряб­­ва да е придобил следните ключови умения: да формулира ма­тематически твър­де­ния и да ги до­ка­­зва­,да съставя математически модели на различни си­ту­­ации от теорията и прак­ти­ка­та, да решава за­да­чи по математика. Това са ключовите учебни резултати, кои­то в различна сте­пен реф­лек­ти­рат вър­ху специфични ком­пе­тен­тности от следния списък:

  • Умение за абстракция, включително изучаване на формални теории и връзките между тях;
  • Способност за математическо моделиране на ситуация от реалния свят и съставяне на  ма­­тематическа експертиза на нематематически контекст;
  • Познание на процеса на преподаване и учене на математика;
  • Способност да представя математически аргументи и изводите от тях ясно, прецизно и в под­ходяща устна и писмена форма за тези, за които е предназначена.
  • Готовност да се занимава с нови задачи от съвременни области на математиката;
  • Способност да разбира математически задачи и да извлича съществена информация от тях;
  • Способност за прилагане на различни методи за математическо доказателство;
  • Умение да се използват информационни и комуникационни технологии за реализация на междупредметни връзки;
  • Способност да се наблюдава и анализира реализацията на уроци по математика;
  • Способност да се провежда индивидуална работа по математика с изявени и изоставащи уче­ници и деца със специални образователни потребности;
  • Умения да се използват в процеса на обучение графики, таблици, изчислителна и ком­пю­търна техника, чертожни инструменти, интерактивни дъски и други помощни ди­дак­ти­чески средства.

Перспективи за реализация. Завършилите специалността са подготвени да преподават на ви­­­соко професионално равнище математика, да обучават ученици в математически паралелки и гим­­­назии, в извънкласни форми на работа, свободно-избираема подготовка. Те могат да придобият лес­­но и бързо учителски ква­ли­фикационни степени, да работят като директори на училища, екс­пер­ти по ма­тематика към инспекторатите на МОМН, в научни институти и центрове. Също така те имат въз­­мож­ност да про­дъл­жат обу­че­ни­ето си за об­ра­зователната и научна степен „Доктор” и да се реа­ли­­зи­рат като пре­по­да­­ва­те­ли и на­уч­ни ра­бот­ни­ци във висши училища и научни институти.
Условия за прием по специалността. Приемат се кандидати, които притежават бака­ла­вър­ска или магистърска степен по специалността „Математика и информатика или друга бака­ла­вър­­ска специалност с допълнителна квалификация „Учител по информатика иинформационни тех­нологии. Кандидатите трябва да имат успех не по-малко от Добър от дипломата за завършена степен на висшето образование. Приемът се провежда чрез конкурс по документи.

Документът е актуализиран с решение на ФС на ФМИ – Протокол № 7 / 14.03.2012 г.

Актуално
Още новини
Архив на новините
© 2009 ФМИ