Форум Поща Карта на сайта Търсене Връзки Контакти
Начало Обучение Избираеми дисциплини Oбщ списък на избираемите дисциплини и практикуми Интелектуална собственост в интернет    English
Факултет по математика и информатика - Интелектуална собственост в интернет
 Лектори доц. д-р Иван Шотлеков, хон. ас. Владимир Вълев 
Анотация

Интернет стана неделима част от човешкия живот и наред с многото предимства използването му носи и проблеми от правно естество. Една част от тях е свързана с даването на възможност на определен продукт да достигне до хора, които не могат да си позволят оригинала или пък изобщо не биха си го купили. По този начин разходите за законния собственик са неосезаеми. Този факт налага все по-голямото внимание да се отделя на авторскоправната защита на съдържанието на интернет сайтовете, с цел избягване на недобросъвестни практики в това отношение, извършвани от трети лица.

Във всяко едно човешко общество материалните блага са обект на защита. След индустриалната революция обаче се оказва, че има и нематериални блага, които се нуждаят от защита.

Нематериалните блага са обект на отношения, защото те се обективират по начин, по който да могат да бъдат възприети и от други лица, различни от техните създатели, те имат икономически потенциал, който се реализира при използването им. Техен автор е лицето, в резултат на чиято творческа дейност те съществуват. Интелектуалната собственост представлява всички онези творения на човешкия ум /изобретения, творби, ноу – хау/, които му дават конкурентно предимство. С други думи интелектуалната собственост обхваща всички онези произведения, които са резултат от човешки знания и идеи защитими от закон: такива са търговските марки, патентите, авторските права и търговските или промишлени тайни. 

За целта в лекционния курс ще бъдат представени особеностите на т.нар. интелектуална собственост в интернет.
Актуално
Още новини
Архив на новините
© 2009 ФМИ