Форум Поща Карта на сайта Търсене Връзки Контакти
Начало Качество и атестация Регламент за прилагане на Системата за качество във ФМИ (old)    English
Факултет по математика и информатика - Регламент за прилагане на Системата за качество във ФМИ (old)

РЕГЛАМЕНТ
ЗА ПРИЛАГАНЕ НА СИСТЕМАТА ЗА ОСИГУРЯВАНЕ, ПОДДЪРЖАНЕ И РАЗВИВАНЕ КАЧЕСТВОТО НА ОБУЧЕНИЕТО И НА ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ ПРОДУКТ НА ПЛОВДИВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ
ВЪВ ФАКУЛТЕТА ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА

 

I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

1. Адаптирането и прилагането във Факултета по математика и информатика на Сис­темата за осигуряване, поддържане и развиване качеството на обучението и на об­ра­зователния продукт на Пловдивския университет се базира на мисията, целите и задачите, залегнали в приетата Стратегия за развитие на Факултета по математика и информатика на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ (2011-2020).

2. Този регламент определя:

  • факултетните структури за поддръжка и контрол на качеството, техните правомощия и отго­вор­ности;
  • дейностите по управление и реализиране на Системата за ка­чес­тво във Факул­те­та по математика и информатика.

3. Качеството на обучението и образователния продукт се дефинира като:

  • съответствие между реалните и обявените образователни и квалификационни характеристики на учебните програми за всички степени на обучение, в които е ак­редитиран Факултета по математика и информатика (бакалавърски, магис­тър­ски, докторски)
  • съответствие на постигнатото академично качество на образователния продукт с търсеното пазарно качество, нуждите на студентите, работодателите и общест­во­­то
  • непрекъснато подобряване на нивото на обучението на студентите съобразно ми­­сията, стратегическите цели и задачи за развитието на Факултета по мате­ма­тика и информатика.

 

II. ФАКУЛТЕТНИ СТРУКТУРИ ЗА ПОДДРЪЖКА И КОНТРОЛ НА КАЧЕСТВОТО

Основните структури, отговорни за прилагане на Системата на качество във Факултета по математика и информатика са:

1. Факултетният съвет;
2. Деканското ръководство;
3. Факултетната комисия по качество;
4. Катедрените съвети.

Други структури, от чието ефективно функциониране зависи успешното прилагане на Сис­темата на качество във Факултета по математика и информатика са:

5. Факултетната комисия по атестация;
6. Факултетната комисия по наука;
7. Факултетната комисия по акредитация.

 

III. ДЕЙНОСТИ И ОТГОВОРНИЦИ ЗА ПОДДРЪЖКА И КОНТРОЛ НА КАЧЕСТВОТО

1. Факултетният съвет насочва и ръководи дейностите, осигуряващи качеството на обу­чение и образование в професионалните направления на Факултета по мате­ма­тика и информатика:

  • Избира постоянна Факултетна комисия по качество. В тази комисия има пред­ста­ви­тели на всички катедри, на докторантите и студентите на Факултета по ма­тематика и информатика. Приема нови актуални учебни програми и непре­къс­на­то обновява и подобрява съществуващите учебни програми във всички форми и степени на обучение във факултета.
  • Приема материали и документи за оценка и самооценка на качеството на обу­че­ни­ето и образователния продукт, в т.ч. доклади по акредитационен и следак­ре­ди­тационен контрол, европейски и други процедури за оценка и самооценка.
  • Взема решения по предложения, касаещи повишаването на качеството на обу­че­нието, направени от Факултетната комисия по качество, от общите фа­кул­тетн­и семинари, катедрените съвети или от отделни членове на академичния състав на Фа­култета по математика и информатика, докторанти и студенти.
  • Привлича и утвърждава като хонорувани преподаватели висококвалифицирани специалисти и гост-лектори от научни институти, други висши училища, соф­ту­ер­ни фирми и институции от страната и чужбина за повишаване на качеството на обучение и осигуряване на по-висока конкурентоспособност и адаптиране към пазара на труда.
  • Осигурява прозрачност на дейността си чрез публикуване на взетите решения в сайта на факултета.

2. Деканското ръководство на факултета осъществява мерки за стимулиране на уси­ли­ята на колектива на Факултета по математика и ин­фор­матика за повишаване на к­а­чеството:

  • Организиране и провеждане на научнометодични семинари на факултета, както и стимулиране провеждането на тематични семинари на от­дел­ните катедри.
  • Осигуряване по възможност на диференцирано заплащане на труда на пре­по­да­ва­телите и служителите на Фа­кул­тета по мате­ма­тика и информатика според лич­ния принос при над­нор­мен труд и при по-качествена работа.
  • Осигуряване по възможност и според ясни и обективни критерии на ин­ди­ви­ду­ал­но допълнително материално стимулиране, мо­рал­ни и материални награди за пос­тигнати отлични резултати в работата за по­ви­шаване качеството на обучение и на образователния продукт във Факултета по математика и информатика.

3. Факултетната комисия по качество подпомага ръководството на Факултета по ма­те­матика и информатика по планиране, осъществяване и отчитане на дейностите по Системата на качество във Факултета по математика и информатика:

  • Атестира учебните програми и учебните планове на факултета съгласно изиск­ванията на Системата за качество на ПУ като съблюдава спазване на съответ­ст­вието на структурата им с обявените квалификационни характеристики и ком­пе­тентности на професионалните направления.
  • Следи постиженията на обучаваните студенти във факултета, от тяхното прие­ма­­не, по време на следването им, до завършване на образованието и реали­за­ци­я­та им на пазара на труда.
  • Периодично извършва наблюдение и отчитане на анкетни проучвания сред сту­денти, преподаватели и работодатели за самооценка на качеството на обучение, постигнато от факултета.
  • Контролира и оценява дейността на катедрените съвети и отделните препо­да­ва­тели, по изпълнение на техните отговорности, залегнали в Системата за ка­чест­во на ПУ.
  • Докладва на ФС възникналите проблеми и постигнатите резултати от своята дей­­ност и предлага мерки за подобряване качеството на обучението и обра­зо­ва­ни­ето във Факултета по математика и информатика
  • Изработва и предлага на ФС за обсъждане и приемане на документи, с цел по­до­б­­ряване на системата за качество във Факултета по математика и информатика и университета.
  • Осигурява прозрачност на дейността си чрез публикуване на резултатите от ан­кетните проучвания, оценките и самооценките по качеството в сайта на ФМИ.
  • Контролира спазването на утвърдените регламенти на Факултета по математика и информатика по организиране и провеждане на учебните занятия, семестри­ал­ните и държавни изпити и др.

4. Катедрените съвети отговарят за качеството на учебните програми за учебните дис­­­циплини, по които те са компетентни. Катедрените съвети са основен субект по съз­да­ва­нето, прилагането, спазването и усъвършенстването на учебните програми, като:

  • Обявяват на сайта на Факултета по математика и информатика дневен ред на катед­рения съвет в срок поне една седмица от датата на провеждането му.
  • В края на всеки триместър отчитат и обсъждат педагогическата работа на пре­по­давателите като стимулират и популяризират иновационните методи на пре­подаване.
  • Анализират осигуряването на учебния процес с учебници и учебни материали, вкл. електронни и планират подготвянето на нови.
  • Периодично анализират научноизследователската работа на членовете на ка­тед­рата, докторантите и студентите.
  • Отчитат спазването на графика на учебния процес и регулярното попълване на све­денията за взетите часове.
  • Контролират наличието и състоянието на материалната база на катедрата.
  • Обобщават събраната информация за реализацията на дипломантите към катед­рата.
  • Публикуват на сайта на Факултета по математика и информатика всички свои решения.
  • Подпомагат, предлагат и провеждат дейности по изпълнение на решенията, свър­­зани с прилагане на системата за качеството във ФМИ.
  • Провеждат открити учебнометодични и научни семинари за повишаване на ка­чес­твото на обучението и научната работа в професионалното направление на катедрата.

Документът е актуализиран с решение на ФС на ФМИ – Протокол № 5 / 15.02.2012 г.

Актуално
Още новини
Архив на новините
© 2009 ФМИ